«Хлеб и булочки усеяны дрозофилами»: в Полтаве закрыли пекарню, которая готовила для школ

Днями фахівці Держпродспоживслужби здійснили позапланову перевірку хлібзаводу, що виробляє хлібобулочні вироби, у тому числі і для навчальних закладів загальної середньої освіти Полтавського району.

Про це повідомили у пресслужбі Держпродспоживслужби. Як зауважили на сайті, під час перевірки виявили порушення вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів при виробництві та обігу харчових продуктів, а саме:

  • систему простежуваності не забезпечено (невідповідність декларацій виробників наданих при перевірці, деклараціям зазначеним в товарно-транспортних накладних, відсутні декларації виробників на пакувальні матеріали та інгредієнти);
  • потужність не підтримується в чистому та робочому стані (підлога брудна, частково пошкоджена, має щілини з брудом, стіни частково пошкоджені (відсутні кахлі) та брудні, стеля частково пошкоджена та має тріщини, вікно брудне, поверхня дверей пошкоджена, не впорядковане зберігання санітарного та особистого одягу в  кімнаті для перевдягання персоналу. Відсутній інвентар для миття кімнати перевдягання персоналу;
  • на потужності зберігаються протерміновані сировина та інгредієнти;
  • не підтверджується необхідний температурний режим: в частині виробничих приміщень відсутні гігрометри, для забезпечення безперебійної роботи печі використовуються пелети, що заносяться із забрудненої зони в чисту зону, при відвідуванні туалету персонал переходить із чистої зони в брудну;
  • використовується обладнання у пошкодженому стані, з непридатних для миття матеріалів;
  • миття інвентарю та рук проводиться в одній раковині. Для миття інвентарю використовується немаркований деззасіб;
  • ваги для інгредієнтів та сировини не калібровані;
  • відсутній договір на утилізацію харчових та інших відходів;
  • вода, що використовується у виробництві харчових продуктів, не досліджена;
  • в одному приміщенні зберігаються інгредієнти та пакувальні матеріали. Деякі інгредієнти зберігаються при недотриманні температурного режиму;
  • не ведеться результативна боротьба з шкідниками;
  • частково розроблені постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (в наявності не всі програми передумови, деякі потребують доопрацювання).

Під час виготовлення хлібобулочних виробів працівники потужності використовували повернутий з реалізації і не придатний для використання хліб і булочки, які були густо засіяні дрозофілами і слідами їхньої життєдіяльності.

Виявлені порушення становлять загрозу для життя та здоров’я людини, відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та пункту 3 частини четвертої статті 11, частини першої статті 67 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

За наслідками позапланового заходу нагляду (контролю) рішенням виконувача обов’язків начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області від 30.09.2021 року №32 роботу потужності призупинено, про що повідомлено керівнику відділу освіти громади для врахування при організації харчування в підпорядкованих  закладах освіти.

Підприємство повинне у 10-денний термін усунути виявлені порушення вимог законодавства і провести коригувальні дії, аби відновити роботу потужності.

Ярослава Фоніна

Еще с рубрики: "Социум"

Последние публикации

Обсуждение

Написать комментарий