На Полтавщині можуть створити новий туристичний маршрут
У Полтавській ОДА роздумують про створення туристичного маршруту «Дороги смаку Полтавщини».
Про це говорили 9 червня під час робочої наради за участі заступника голови облдержадміністрації Катерини Рижеченко та експертів проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».
Як розповіла національна експертка із гастрономічного туризму, Президент Національної етногастрономічної мережі «Дороги вина та смаку» України Олена Мотузенко, в Україні вже реалізували пілотні заходи в Закарпатській та Одеській областях. Долучаються до ініціативи Херсонська та Миколаївська області.
«Наразі регіони визначаються, залежно від їхнього ресурсного потенціалу, до якого маршруту долучитися. Ті, що виробляють вина, спрямовані на «Дороги вина та смаку», інші – на «Дороги смаку». Цінність туристичних маршрутів – це автентика, культура традиційної їжі, регіональна гастрономія як елемент нематеріальної культурної спадщини», – зазначила Олена Мотузенко.
Окрім цього, національний експерт з розбудови Доріг вина та смаку, генеральний директор Національної етногастрономічної мережі Дороги вина та смаку України Валерія Бондаренко зазначила, що Полтавщина має гарний потенціал щодо створення такого проєкту, тож ризики мінімальні.
«Принцип створення «Доріг…» – консолідація всіх зацікавлених сторін. Разом із профільними департаментами, підприємцями, громадами визначаємо план дій. І виходимо на концепцію створення. У ній будуть передбачені всі можливості, зокрема співпраця з міністерствами, донорами, бізнесом. Далі потрібно створити структуру, яка опікуватиметься маршрутом, – громадську спілку. Вона об’єднає власників туристичних локацій, які готові розвиватися в межах цієї «Дороги…». Це можуть бути власники садиб, ресторанів, ферми, які готові приймати туристів», – сказала Валерія Бондаренко.
Катерина Рижеченко наголосила, що увагу варто акцентувати на кінцевому результаті створення такого туристичного продукту.