10 цікавих фактів про віскі

poltavska-khvilia_xcwi/WGyf4BgHR.jpeg

У перекладі «Whiskey» — «жива вода»

В Ірландії подейкують, що незвичайна назва з'явилася через те, що Святий Патрик власноручно розпочав виробництво напою з води, змушуючи корінних язичників повірити в диво.

Щосекунди продається близько 30 пляшок шотландського віскі

Для порівняння, напій родом з Канади, США або Японії продається вдвічі гірше, але теж з дивовижною швидкістю.

Єдиний алкоголь в Америці за часів «сухого закону»

Річ у тому, що хитрі виробники продавали сорт віскі Laphroaig в аптеках, позиціонуючи його як ліки проти стресу та головного болю.

Помірне вживання сприяє зниженню ваги

Ферменти, що містяться в напої:

  1. прискорюють розщеплення жирів;
  2. покращують травлення;
  3. втамовують почуття голоду;
  4. сприяють прискоренню метаболізму.

Завдяки цьому зайві кілограми майже тануть на очах.

Віскі — напій-рекордсмен за вартістю

Найдорожча пляшка коштувала на аукціоні 22 600 фунтів стерлінгів (близько 800 000 грн). Таку вартість шанувальник алкогольної досконалості заплатив за односолодовий The Macallan Fine&Rare Vintage 1926 року виробництва.

Запобігає захворюванням серця

Це пов'язано з тим, що напій розслаблює стінки судин, сприяє виведенню зайвого холестерину і перешкоджає тромбоемболії.

Рецептура віскі змінюється залежно від країни

У Шотландії для виробництва використовується натуральний ячмінний солод, без домішок та добавок, який двічі переганяють та просушують з використанням торфу. Алкоголь родом з Ірландії містить у складі також жито та овес, а солод попередньо сушать у відкритих печах. Перегонка тут не подвійна, а потрійна.

Спроба виготовляти віскі в УССР

На полицях можна було зустріти марку «73», яка віддалено нагадувала оригінальний напій, але склад виявився абсолютно неправильним. Заповзятливі виробники використовували спирт та аромодобавки, через що «73» швидко зазнав краху навіть у невибагливої ​​публіки.

Справжній віскі витримують виключно у дерев'яних бочках

Натуральна тара сприяє покращенню природного смаку та аромату напою. Цікаво, що спочатку віскі витримували у бочках з-під хересу, щоб заощадити. Сьогодні заведено використовувати виключно чисту тару з натурального дуба.

Віскі не замерзає навіть за аномально низьких температур

До того ж напій зберігає початкові властивості й навіть не втрачає смакових якостей. Вирушаючи з експедицією на Південний полюс, люди брали вогняний напій — і він не перетворювався на кригу навіть за температури -30°С.

poltavska-khvilia_xcwi/OgrPVBRNR.jpeg
Андрій Горб

Ще з рубрики: "Релакс"

Останні публікації

Обговорення

Написати коментар