Як харчуватися під час Великого посту
Початок Великого посту в 2021 році розпочинається 15 березня. Вважається, що цей піст - найсуворіший. Під час Великого посту не можна вживати м'ясо, а вибір треба робити на користь рослинної їжі.
Великий піст триває 7 тижнів. Кожен із них - особливий. У 2021 році період посту - 15 березня-1травня, повідомили на сайті Гадяч.Сіті.
Великий піст ділиться на два період: чотиридесятницю (40 днів) і Страсну седмицю (7 днів). Перший - на честь сорокаденного поста Ісуса, а другий присвячений останньому тижню його життя до Воскресіння.
У період Великого посту християни відмовляються від м’яса і м’ясних продуктів, птиці, яєць, молока і молочних продуктів, а також всіх страв, до складу яких входять ці інгредієнти.
Найсуворішими днями посту є понеділок, середа і п'ятниця. У ці дні дозволено харчуватися лише невареними стравами без олії.
Харчування по днях на Великий піст
1 седмиця великого посту з 15 по 21 березня
- 15 березня – суворий піст, повне утримання від їжі.
- 16 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
- 17 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 18 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 19 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 20 березня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
- 21 березня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
2 седмиця великого посту з 22 по 28 березня
- 22 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 23 березня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 24 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 25 березня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 26 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 27 березня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
- 28 березня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
3 седмиця великого посту з 29 березня по 4 квітня
- 29 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 30 березня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 31 березня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 1 квітня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 2 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 3 квітня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
- 4 квітня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
4 седмиця великого посту з 5 по 11 квітня
- 5 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 6 квітня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 7 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 8 квітня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 9 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 10 квітня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
- 11 квітня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
5 седмиця великого посту з 12 по 18 квітня
- 12 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 13 квітня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 14 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 15 квітня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 16 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 17 квітня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
- 18 квітня – гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
6 седмиця великого посту з 19 по 25 квітня
- 19 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 20 квітня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 21 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 22 квітня – гаряча їжа без олії – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
- 23 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 24 квітня – Лазарева субота – дозволяється споживання рибної ікри, вареної рослинної їжі (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
- 25 квітня – Вербна неділя – дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.
7 страсна седмиця з 26 квітня по 1 травня
- 26 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 27 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 28 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 29 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 30 квітня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
- 1 травня – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
2 травня – Великдень, Світле Христове Воскресіння. Закінчення Великого Посту. Дозволяється будь-яка їжа.
Що можна їсти та як готувати
У піст не можна багато прянощів, солі та цукру. Не бажано смажити. Тому треба віддати перевагу паровій їжі або приготовленій на грилі.
Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені – мають бути основними у раціоні. І чим різноманітніше - тим краще.
Каші: каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.
Замість м’яса, молока і яєць: якщо ви включите в свій раціон рослинний білок – то ваш організм ані трохи не постраждає від відсутності м’яса. .