Як не отруїтися влітку та не підхопити кишкову інфекцію — поради від Держпродспоживслужби
Щорічно влітку в Україні реєструють збільшення випадків гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Про те, як цьому запобігти, нагадують у Держпродспоживслужбі у Полтавській області.
Відтак, аби не отруїтися та не підхопити кишкову інфекцію, необхідно:
- обачливо вибирати для відпочинку заклади громадського харчування (тільки зарекомендовані позитивно);
- не купувати продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів і т.п.);
- при придбанні харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів (зберігати продукти харчування тільки в умовах, зазначених на упаковці та у встановлені терміни, не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченими термінами зберігання);
- купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не залишати приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години;
- дотримуватися правил особистої гігієни (обов’язково мити руки з милом перед приготуванням і перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалетів, автотранспорту).
Більшість кишкових інфекцій протікає в легкій формі, тому деякі хворі не звертаються до лікаря, займаючись самолікуванням. А це небезпечно для здоров’я, адже самопочуття у випадках важкої інтоксикації організму може погіршуватися за лічені хвилини.
Симптоми харчового отруєння:
- підвищення температури;
- втрата апетиту;
- діарея;
- затуманений зір;
- нудота, блювання;
- підвищене слиновиділення;
Перша допомога при харчовому отруєнні. Якщо є підозри на харчове отруєння, слід негайно зробити промивання шлунка слабким розчином марганцю або соди. Промивання робиться до тих пір, поки не почне виходити чиста вода. Також пацієнт при харчовому отруєнні повинен пити активоване вугілля, запиваючи його великою кількістю рідини. Від газованих напоїв краще відмовитися на користь морсів або чаю. Рясне пиття допоможе компенсувати зневоднення, яке неминуче розвивається при сильній блювоті і проносі.
Після промивання шлунка, при харчовому отруєнні, хворому необхідно забезпечити спокій, прикласти до його ніг грілку і дочекатися приїзду лікарів.
Нагадаємо, у Полтаві госпіталізували двох жінок з отруєнням.