Грамотне планування меню на весілля — одна з головних складових успіху всього заходу. Але це дуже непросте завдання, оскільки потрібно врахувати безліч факторів, зокрема тематику весілля, смаки молодят, дієтичні обмеження гостей, можливості бюджету. У статті розповідаємо про тонкощі планування весільного меню та ключові нюанси.
З чого розпочати розробку меню
Перш ніж розпочати планування меню, слід:
- Обговорити з нареченою та нареченим їхні побажання щодо весільних страв. Дізнайтесь, якій кухні вони віддають перевагу (українській, італійській, французькій) і яку саме їжу хотіли б бачити на святковому столі.
- Дізнатися, чи є у когось із гостей харчова алергія на якісь продукти або непереносимість лактози чи глютена. Також слід уточнити, чи немає серед гостей вегетаріанців або веганів.
- Визначитись із формою весільного обіду. Це може бути офіційна вечеря, розрахована на кілька десятків гостей, шведський стіл, сімейний захід у вузькому колі близьких.
- Оцінити бюджет, який виділяється на закупівлю продуктів та напоїв, приготування страв, оплату послуг шеф-кухаря та офіціантів. Слід розрахувати точну вартість на одну людину і відповідно планувати покупки. Бажано дотримуватись розумної економії — наприклад, можна купити шампанське за приємною ціною, але не на шкоду якості алкогольних напоїв, а для цього варто вибирати акційні товари.
Що має включати стандартне весільне меню
Звичайне меню на весілля включає головну страву (м'ясо або рибу), два-три види гарнірів (рис, картопля, булгур), різноманітні закуски (бутерброди, канапе, паштети, сирні та м'ясні нарізки), салати, заправлені олією та майонезом або іншими соусами. Головний десерт весільного столу — торт, але також можна включити тістечка, цукерки, кекси, макаруни. Щоб меню було більш оригінальним, можна додати до списку кілька страв, приготованих за сімейними рецептами нареченого і нареченої. Також бажано, щоб на столі було якнайбільше сезонних овочів та фруктів, оскільки це смачно, корисно і дозволяє краще вкластися у бюджет. Щодо напоїв, то на весільному столі обов'язково має бути кілька видів тихих та ігристих вин, які можна придбати в маркеті алкогольних штук Maudau. Червоне подають до м'яса, біле — до риби та морепродуктів, а рожеве — до десертів. Ігристі вина зазвичай подають на початку та наприкінці святкової вечері. Також на столі мають бути 2–3 види міцних алкогольних напоїв з урахуванням смаків гостей. Це можуть бути горілка, віскі, коньяк. Додатково до алкоголю слід включити до списку соки, морси, компоти, мінеральну воду.
Затвердження меню
Після розробки слід затвердити меню з нареченим і нареченою, щоб внести необхідні коригування. Після цього можна приступати до закупівель та пошуку обслуговуючого персоналу. Найчастіше придбання потрібних продуктів делегують шеф-кухареві, але це не правило, а рекомендація.