Марина та Олександр Блонських переїхали до Вовнянки Миргородського району з Луганська у 2015 році. Нині родина тримає ферму та виготовляє п'ять видів крафтового сиру.
Про це повідомили на сторінці Полтавської ОВА.
Після переїзду на Полтавщину родина придбала будинок на останні гроші.
«У нас взагалі не було ніяких інвестицій, щоб вкладати у свою справу. Ми навіть на позичені гроші купували перше молоко, з якого почали варити сир. Саме започаткування власної справи було за рахунок першого гранту. Він був для внутрішньо переміщених осіб. Ми подали заявку. Був захист у Полтаві. Комісія повірила в нашу справу. Нам надали цей грант», – згадує Марина Блонська.
Нині родина Блонських тримає близько 100 кіз, з яких 40 є дійними. З молока виготовляють п'ять видів крафтового сиру без штучних домішок.
«Виробляли сири, що визрівали 3, 6, 9, 12 місяців. Формат пармезану. Це був наш основний продукт, який ми закладали у визрівання до року. Нині виробляємо молоді сири, чисто козині. А тверді, чи екстратверді – це суміші. Коров’яче молоко ми докуповуємо. Наразі екстратверді сири ми не виробляємо, бо наше сирне сховище перетворилося з лютого 2022-го на сімейне бомбосховище», – зазначає Олександр Блонський.
Також родина створила куточок зеленого сільського туризму «Садиба родини Блонських». Приймають екскурсії, облаштували дегустаційну залу, проводять майстер-класи.
У майбутньому родина планує відновити виробництво твердих витриманих сирів та розвивати зелений туризм.
Нагадаємо, переселенці з Харкова відкрили сімейний бізнес на Полтавщині.
Подякуй авторці!
Сподобалась стаття? Mожеш подякувати авторці гривнею.