Банош, сирники, булгур - для українських школярів презентували нове меню зі 160 страв
В Україні презентували нове шкільне меню на 4 тижні, яке складається зі 160 страв. Про презентацію повідомляється на сайті МОН.
Меню змінюють через вступ у дію 1 січня нових санітарних норм. Зокрема, збільшили кількість молока, м’яса, риби, бобових та круп, а зменшили кількість солі та цукру для дітей.
Меню підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.
У нове меню внесли 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.
У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень, — розповів Євген Клопотенко.
Під час презентації показали таке меню:
- салат з морквою, сиром та сметаною,
- шпундра (це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком),
- булгур,
- львівський сирник,
- йогурт,
- фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).