На календарі вже останні дні жовтня й погода з кожним днем стає все холоднішою. Доки у Полтаві не увімкнули опалення — ми пропонуємо зігріватися в ці дні гарячими напоями. Тож у нашій новій добірці ми зібрали різні варіанти осінніх напоїв. Від міцних алкогольних коктейлів до гарячого шоколаду з перцем чилі.
Гарячі алкогольні напої:
Інгредієнти:
- Тростинний цукор — 1,5 чайних ложок.
- Свіжозварена кава — 100 мл.
- Ірландський віскі — 30 мл.
- Збиті вершки — 50 мл.
Спосіб приготування:
- Візьміть тростинний цукор і 20 мл ірландського віскі. Підігрівайте суміш, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру;
- Влийте в стакан решту віскі. За допомогою сірників або запальнички підпаліть вміст і плавними рухами розподіліть вогонь по стінках стакана, щоб утворилася карамель;
- Повільно вилийте в стакан гарячу каву, намагаючись не порушити шар карамелі;
- Збийте до стійкості вершки та розмістіть збиті вершки у вигляді пишної шапки на поверхню напою;
- Напій можна декорувати кількома кавовими зернятами для аромату.
Інгредієнти:
- 250 мл чорного чаю;
- 50 мл темного рому;
- 1 столова ложка меду або цукру;
- 1 паличка кориці;
- 2-3 гвоздики;
- Шматочок лимона.
Спосіб приготування:
- Заваріть чорний чай;
- Додайте корицю, гвоздику і шматочок лимона, дайте настоятися 5 хвилин;
- Додайте ром і мед, ретельно перемішайте;
- Подавайте гарячим.
Інгредієнти:
- 8 шт. хурми;
- 9 шт. лайма;
- 2 палички кориці;
- 2 ст.л цукру коричневого;
- 350 мл рому;
- 150 мл вина імбирного;
- 1 літр імбирного еля;
- 1 шт. м'ята.
Спосіб приготування:
- Зніміть з хурми листя, тонко наріжте м'якуш і додайте у велику миску для пуншу разом із нарізаним лаймом, соком лайма, паличками кориці та цукром. Дайте постояти кілька хвилин, щоб цукор розчинився;
- Налийте темний ром і імбирне вино в миску для пуншу. Потім влийте імбирний ель;
- Подавайте ромовий пунш із хурмою у прозорих келихах, прикрасивши гілочками м’яти.
Інгредієнти:
- 750 мл червоного вина;
- 100 мл апельсинового лікеру (типу Cointreau);
- 2 столові ложки цукру;
- 1 апельсин, нарізаний скибочками;
- 1 яблуко, нарізане шматочками;
- 1 паличка кориці;
- 2-3 гвоздики.
Спосіб приготування:
- Налийте вино в каструлю і додайте апельсиновий лікер, цукор, фрукти та спеції;
- Нагрівайте на слабкому вогні, не доводячи до кипіння;
- Настоюйте кілька хвилин, потім подавайте гарячим.
Безалкогольні гарячі напої:
Інгредієнти:
- 500 мл яблучного соку;
- 2 палички кориці;
- 4-5 гвоздик;
- 1 зірочка бадьяну;
- Сік половини апельсина;
- Мед або цукор на свій смак.
Спосіб приготування:
- Налийте яблучний сік у каструлю, додайте спеції;
- Нагрівайте на середньому вогні, не доводячи до кипіння, близько 10-15 хвилин;
- Додайте апельсиновий сік і мед або цукор;
- Процідіть напій перед подачею.
Інгредієнти:
- 500 мл молока;
- 100 г чорного шоколаду;
- 1/2 чайної ложки меленої кориці;
- 1 дрібка меленого чилі;
- 1 столова ложка цукру (за бажанням).
Приготування:
- Нагрійте молоко і додайте шоколад, постійно помішуючи, поки він не розтане;
- Додайте корицю і чилі;
- Нагрівайте ще кілька хвилин, не доводячи до кипіння;
- Можна додати цукор за бажанням для додаткової солодкості;
Інгредієнти:
- 2 столові ложки какао-порошку;
- 1 столова ложка цукру;
- 250 мл молока;
- 1/4 чайної ложки кориці;
- Щіпка меленого чилі.
Спосіб приготування:
- Змішайте какао, цукор, корицю і чилі у каструлі;
- Додайте молоко і нагрівайте, постійно помішуючи;
- Подавайте гарячим, прикрасивши корицею.
Інгредієнти:
- 1 столова ложка какао-порошку;
- 150 мл чорної кави;
- 100 мл молока;
- 1/4 чайної ложки ванільного екстракту;
- Цукор до свого смаку.
Спосіб приготування:
- Використовуючи турку, на повільному вогні підігрійте суміш із цукру, какао-порошку та меленої кави;
- Потім влийте гарячу воду і, очікуючи закипання, варіть каву до повної готовності;
- Візьміть маленьку каструлю, перелийте до неї кавову основу і, повільно вливаючи молоко, нагрівайте суміш на помірному вогні;
- На завершення процесу додайте половинку чайної ложки ванілі, і за бажанням прикрасьте поверхню збитими вершками.
Інгредієнти:
- 1 л яблучного соку;
- 1 паличка кориці;
- 3-4 гвоздики;
- 1 апельсин (нарізаний скибочками);
- 1 столова ложка меду.
Спосіб приготування:
- Нагрівайте яблучний сік на середньому вогні разом із паличкою кориці, гвоздикою та апельсиновими скибочками;
- Прогрівайте 10-15 хвилин, не доводячи до кипіння;
- Додайте мед і ретельно перемішайте перед подачею.
Інгредієнти:
- 300 мл гранатового соку;
- 200 мл води;
- 1 гілочка м’яти;
- 1 столова ложка меду.
Спосіб приготування:
- Змішайте гранатовий сік із водою і нагрівайте на середньому вогні;
- Додайте м’яту і мед;
- Прогрівайте, не доводячи до кипіння, потім процідіть і подавайте гарячим.
Нагадаємо, що раніше ми розповідали, що приготувати з інжиру.