Осінь — ідеальний час для затишних вечорів із чашкою гарячого чаю або ароматної кави, а що може бути краще, ніж доповнити їх домашньою випічкою? Проте не простою випічкою, а цікавими десертами з інжиру. «Полтавська хвиля» зібрала підбірку різних рецептів з цим інгредієнтом.
Пісочний пиріг з інжиром
Інгредієнти:
- Борошно — 200 г
- Вершкове масло — 100 г
- Цукор — 50 г
- Яйце — 1 шт
- Свіжий інжир — 500 г
- Мед або цукор — за смаком
Процес приготування:
- Змішайте борошно з маслом, додайте цукор і яйце, вимісіть тісто;
- Розкачайте тісто і викладіть у форму для випікання;
- Розріжте інжир навпіл або на четвертинки і викладіть на тісто;
- Полийте зверху медом або посипте цукром;
- Випікайте при температурі 180°C приблизно 25-30 хвилин.
Тарт з інжиром і сиром рікотта
Інгредієнти:
- Тісто: готове пісочне або листкове
- Рікота — 200 г
- Свіжий інжир — 6-8 шт
- Яйце — 1 шт
- Мед — 2 ст.л.
- Ванільний екстракт — 1 ч.л
Процес приготування:
- Розкачайте тісто і викладіть його у форму для випікання;
- Змішайте рікотту, яйце, мед і ванільний екстракт, потім викладіть цю суміш на тісто;
- Наріжте інжир і викладіть зверху;
- Випікайте при 180°C близько 30 хвилин, поки тарт не стане золотистим.
Мафіни з інжиру
Інгредієнти:
- борошно пшеничне – 100 г
- борошно цільнозернове – 100 г
- свіжий інжир – 4 шт
- цукор коричневий – 100 г
- яйця курячі – 1 шт
- яєчні білки – 1 шт
- йогурт жирний – 120 г
- оливкова олія – 120 мл
- мед – 1 ст. л
- розпушувач – 1 ч. л
- сода – ½ ч. л
- кориця мелена – ¼ ч. л
Процес приготування:
- Духовку попередньо розігріти до 180-190 ° C в режимі «гаряче повітря»;
- Йогурт, яйце і яєчний білок з’єднати у чаші блендера і перемішати ложкою, додати 100 мл води, мед та ще раз перемішати;
- Далі додаємо оливкову олію і збиваємо віночком на невеликій швидкості. Все борошно перемістити у глибоку миску, додати соду, розпушувач, цукор і корицю, все перемішати;
- Додати до борошна збиті з йогуртом яйця, швидко, але ретельно вимішати тісто;
- Інжир нарізати невеликими шматочками;
- Форми для кексів заповнити тістом на 3/4 від загального обсягу, зверху розкласти часточки інжиру;
- Випікати мафіни у розігрітій духовці 20 хвилин.
Галета з інжиром по-французьки
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 130 г
- Сіль – ½ ч. л
- Цукор – 1 ч. л
- Масло вершкове холодну – 115 г
- Сметана – 55 г
Для начинки:
- Інжир – 500 г
- Цукор – 2 ст. л
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л
- Борошно пшеничне – для посипання
Процес приготування:
- Інжир вимийте і розкладіть на паперовому рушнику, щоб плоди обсохнули;
- Борошно просійте в миску;
- Всипте сіль і цукор. Змішайте сухі інгредієнти;
- Холодне вершкове масло наріжте кубиками і додайте в миску. Перемішайте;
- Отриману масу перекладіть на дошку і порубайте її ножем в крихту. Додайте сметану;
- Замісіть тісто. Сформуйте його в кулю. Загорніть в харчову плівку і відправте в холодильник на 1 годину;
- Наріжте інжир четвертинками або кружечками;
- Дістаньте тісто з холодильника і дайте йому полежати при кімнатній температурі 5 – 7 хвилин;
- Відріжте лист пергаментного паперу за розміром дека. Накрийте листом дошку та викладіть тісто. Присипте його борошном і розкачайте в тонкий круглий пласт діаметром 30 сантиметрів. Тісто варто присипати крохмалем;
- Перемістіть лист з тістом на деко та розкладіть інжир. Посипте цукром та зігніть краї тіста на начинку;
- Випікайте галету 45 хвилин. При бажанні можете посипати галету цукровою пудрою.
Панетони з інжиром та цукатами
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г
- Сухі дріжджі – 10 г
- Цукор – 150 г
- Яйця – 4 шт
- Молоко – 120 мл
- Вершкове масло – 150 г
- Ванільний екстракт – 1 ч.л.
- Цедра одного лимона або апельсина
- Свіжий інжир – 200 г
- Родзинки або інші сухофрукти – 100 г
- Сіль – 1/2 ч.л.
Процес приготування:
- Підігрійте молоко (воно повинно бути теплим, не гарячим).Розчиніть у молоці дріжджі і додайте 1 ст.л. цукру та 3-4 ст.л. борошна. Ретельно перемішайте;
- Накрийте і залиште у теплому місці на 15-20 хвилин;
- У велику миску просійте борошно, додайте цукор, сіль і ванільний екстракт. Збийте яйця і додайте їх до сухої суміші;
- Додайте цедру лимона або апельсина для аромату. Поступово додайте опару і починайте замішувати тісто;
- Додавайте м'яке вершкове масло порціями, добре вимішуючи тісто після кожного додавання. Тісто має бути еластичним і м'яким;
- Наріжте інжир на шматочки і змішайте його з родзинками або іншими сухофруктами. Додайте їх у тісто, обережно вимішуючи;
- Тісто має піднятися. Після цього викладіть тісто у спеціальні форми для панетоне. Дайте тісту ще раз піднятися у формах протягом 30-40 хвилин;
- Випікайте панетоне протягом 35-45 хвилин (для великих панетоне – до 1 години), поки верхівка не стане золотистою.
Печиво з інжиром і горіхами
Інгредієнти:
- Борошно — 200 г
- Вівсяні пластівці — 100 г
- Вершкове масло — 100 г
- Мед — 3 ст.л.
- Свіжий або сушений інжир — 150 г
- Грецькі горіхи — 100 г
- Яйце — 1 шт
- Розпушувач — 1 ч.л
- Сіль — 1/4 ч.л
Процес приготування:
- Змішайте борошно, вівсяні пластівці, розпушувач і сіль;
- Розтопіть вершкове масло і змішайте з медом і яйцем;
- Додайте дрібно нарізаний інжир і подрібнені горіхи до рідкої суміші;
- З’єднайте всі інгредієнти і сформуйте печиво. Викладіть його на деко;
- Випікайте при 180°C 15-20 хвилин до золотистого кольору.