Я перестала їсти м’ясо після перегляду фільму: як живуть вегани

Величезна кількість людей по всьому світу не вживає м’ясо. Причини цього можуть бути різні, починаючи від етичних, соціальних, моральних, фізичних і закінчуючи духовними. Як правило, таких людей називають веганами.

День вегана почали відзначати 1 листопада 1994 року. Це річниця першої Веганської спільноти. Серед людей, які свідомо відмовилися від їжі тваринного походження — Анджеліна Джолі, Памела Андерсон, Пол Маккартні та Мадонна.

Що спонукає людей до кардинальних змін раціону ми дізналися в Олі. Уже три роки дівчина не вживає їжу тваринного походження.

poltavska-khvilia_xcwi/dClPKQHVg.jpeg

Чому я стала веганкою? Думки про те, аби відмовитися від м’яса у мене були давно. Це через те, що маю багато друзів, які не вживають їжу тваринного походження, крім того, я підписана на інста-блогерів, які говорили, що веганство позитивно впливає на здоров’я.

Але веганкою я стала після того, як мій чоловік порадив подивитися фільм Or Dominion. Це фільм про те, як вирощують худобу, а потім вбивають її для того, аби отримати м’ясо на продаж.

«Домініон» — це документальний фільм, що став відкриттям для багатьох людей, він відкрив очі на всю нелюдяність тваринницького бізнесу. Цей фільм є обов'язковим для перегляду кожного. Двогодинні фільмування того, що відбувається на скотобійнях і фермах, справді вражають. Цинізм і найвищий ступінь байдужості людей, які працюють у цьому бізнесі, насправді не знає кордонів.

У той момент у мені щось змінилося. Так шкода було тих тварин. Страшно дивитися, як люди з жорстокістю знищують їх. Наступного дня я перестала їсти м’ясо. Два роки уже минуло.

Вегани та екологія

poltavska-khvilia_xcwi/zB1Bv0FnR.jpeg
На мою думку, краще переробляти пластик, аніж рубати дерева для паперової продукції

Подейкують, що всі вегани екологічно свідомі. Я не виключення. Я за еко, я за сортування, я за те, щоб пластика, і того що забруднює середовище, було набагато менше.

Зараз еконапрям стає модним. І це радує. Але мені б хотілося, щоб пластик, який використовують, переробляли для подальшого використання. Бо потрібно пам’ятати, що для того, аби дерев’яну і паперову продукцію зробити — вирубують ліси. А це навряд чи спонукає покращенню екологічного стану. Я сортую сміття, а потім відвожу його на пункт приймання, звідти воно відправляється на заводи перероблювання.

Раціон вегана

Я за те, щоб купувати якісні продукти. Краще витратити більше, але придбати їжу без хімії та домішок. Я люблю купувати веганські смаколики. Але вони вдвічі дорожчі ніж звичайні. Та якщо їсти фрукти, овочі, кашу і прибрати з раціону м’ясо, то коштів на харчування менше йде.

Зазвичай на сніданок я їм вівсяну кашу на рослинному молоці. На обід обов’язково салат з овочів (помідори, огірки, авокадо, листя салату) приправлений оливковою, гарбузовою або кунжутною олією. Плюс каша на вибір — сочевиця, гречка, рис. В окремий прийом їжі я їм фрукти.

Найнезвичніша страва яку я їла — шаурма з фалафелем і хумусом. До того я не вживала нічого подібного. Шаурма була заправлена гострим соусом. Для тих, хто не їсть м’яса — це незвичайна страва. Зараз, до речі, роблять бургери з рослинним м’ясом, дуже схожим на смак зі звичайним.

Очевидним плюсом веганства є профілактика ожиріння, адже рослинні продукти менш калорійні, тому набрати зайву вагу веганам складніше, ніж м'ясоїдам.

Я помітила, що після того, як я перестала їсти м’ясо і молочну продукцію у мене покращилося жіноче здоров’я.

М’яса взагалі не хочеться. Був період, що мені наснилося, ніби я випадково з’їла шматок. Прокинулася і злякалася.

Що мама сказала

poltavska-khvilia_xcwi/f3T8v0Kng.jpeg
Веганство мій свідомий вибір. І я щаслива від того

Коли мама дізналася, що я не їм м’яса — була в шоці. Говорила, що не розуміє мого вибору. Коли я приїхала додому, вона переживала, бо не знала чим мене годувати. Я попросила в неї огірків і помідорів на салат. Сказала, що їсти сама собі приготую. Але наступного дня зранку мама зварила для мене суп без м’яса.

Часто люди з не розумінням ставляться до мене і починають розпитувати що я їм, як я живу, чи не страждає без м'яса мій організм.

Але попри все — веганом бути класно. Бо це, в першу чергу, мій свідомий вибір. Я серйозно підходжу до свого харчування і розумію, що в організмі має бути достатня кількість білків, жирів і вуглеводів. Я організувала процес харчування так, щоб мій організм не відчував дефіциту потрібних речовин.

А ще, мені гріє душу, що відмовою від м’яса я зберігаю життя тварин.

Насправді веганство розширило мій світогляд. Тепер я знаю, що на світі є багато інших страв. Вибір такий великий, і їжі так багато, що не варто зациклюватися на чомусь одному.

Раніше ми спілкувалися з вегетаріанкою Іриною. Вона розповіла, чому відмовилася від м'яса і чи змінило це її.

Подякуй авторці!

Сподобалась стаття? Mожеш подякувати авторці гривнею.

Катерина Ткаченко

Ще з рубрики: "Тексти"

Останні публікації

Обговорення

Написати коментар