Я перестала їсти м’ясо після перегляду фільму: як живуть вегани

Величезна кількість людей по всьому світу не вживає м’ясо. Причини цього можуть бути різні, починаючи від етичних, соціальних, моральних, фізичних і закінчуючи духовними. Як правило, таких людей називають веганами.

День вегана почали відзначати 1 листопада 1994 року. Це річниця першої Веганської спільноти. Серед людей, які свідомо відмовилися від їжі тваринного походження — Анджеліна Джолі, Памела Андерсон, Пол Маккартні та Мадонна.

Що спонукає людей до кардинальних змін раціону ми дізналися в Олі. Уже два роки дівчина не вживає їжу тваринного походження.

poltavska-khvilia_xcwi/BYARDAF7R.jpeg
Оля веганка уже два роки. Вона не вживає їжу тваринного походження

Чому я стала веганкою? Думки про те, аби відмовитися від м’яса у мене були давно. Це через те, що маю багато друзів, які не вживають їжу тваринного походження, крім того, я підписана на інста-блогерів, які говорили, що веганство позитивно впливає на здоров’я.

Але веганкою я стала після того, як мій чоловік порадив подивитися фільм Or Dominion. Це фільм про те, як вирощують худобу, а потім вбивають її для того, аби отримати м’ясо на продаж.

«Домініон» це документальний фільм, що став відкриттям для багатьох людей, він відкрив очі на всю нелюдяність тваринницького бізнесу. Цей фільм є обов'язковим для перегляду кожного. Двогодинні фільмування того, що відбувається на скотобійнях і фермах, справді вражають. Цинізм і найвищий ступінь байдужості людей, які працюють у цьому бізнесі, насправді не знає кордонів.

У той момент у мені щось змінилося. Так шкода було тих тварин. Страшно дивитися, як люди з жорстокістю знищують їх. Наступного дня я перестала їсти м’ясо. Два роки уже минуло.

Вегани та екологія

poltavska-khvilia_xcwi/zB1Bv0FnR.jpeg
На мою думку, краще переробляти пластик, аніж рубати дерева для паперової продукції

Подейкують, що всі вегани екологічно свідомі. Я не виключення. Я за еко, я за сортування, я за те, щоб пластика, і того що забруднює середовище, було набагато менше.

Зараз еконапрям стає модним. І це радує. Але мені б хотілося, щоб пластик, який використовують, переробляли для подальшого використання. Бо потрібно пам’ятати, що для того, аби дерев’яну і паперову продукцію зробити — вирубують ліси. А це навряд чи спонукає покращенню екологічного стану. Я сортую сміття, а потім відвожу його на пункт приймання, звідти воно відправляється на заводи перероблювання.

Чула інформацію, що відходи життєдіяльності рогатої скотини виділяють шкідливі речовини в повітря. Окрім того, аби всю цю худобу напоїти, потрібно багато води. Мені думається, що це ще один привід задуматися, що відмова від м’яса допоможе зберегти екологію.

Раціон вегана

Я за те, щоб купувати якісні продукти. Краще витратити більше, але придбати їжу без хімії та домішок. Я люблю купувати веганські смаколики. Але вони вдвічі дорожчі ніж звичайні. Та якщо їсти фрукти, овочі, кашу і прибрати з раціону м’ясо, то коштів на харчування менше йде.

Зазвичай на сніданок я їм вівсяну кашу на рослинному молоці. На обід обов’язково салат з овочів (помідори, огірки, авокадо, листя салату) приправлений оливковою, гарбузовою або кунжутною олією. Плюс каша на вибір — сочевиця, гречка, рис. В окремий прийом їжі я їм фрукти.

Найнезвичніша страва яку я їла — шаурма з фалафелем і хумусом. До того я не вживала нічого подібного. Шаурма була заправлена гострим соусом. Для тих, хто не їсть м’яса — це незвичайна страва. Зараз, до речі, роблять бургери з рослинним м’ясом, дуже схожим на смак зі звичайним.

Очевидним плюсом веганства є профілактика ожиріння, адже рослинні продукти менш калорійні, тому набрати зайву вагу веганам складніше, ніж м'ясоїдам.

Я помітила, що після того, як я перестала їсти м’ясо і молочну продукцію у мене покращилося жіноче здоров’я.

М’яса взагалі не хочеться. Був період, що мені наснилося, ніби я випадково з’їла шматок. Прокинулася і злякалася.

Що мама сказала

poltavska-khvilia_xcwi/f3T8v0Kng.jpeg
Веганство мій свідомий вибір. І я щаслива від того

Коли мама дізналася, що я не їм м’яса — була в шоці. Говорила, що не розуміє мого вибору. Коли я приїхала додому, вона переживала, бо не знала чим мене годувати. Я попросила в неї огірків і помідорів на салат. Сказала, що їсти сама собі приготую. Але наступного дня зранку мама зварила для мене суп без м’яса.

Мене підтримує те, що мій чоловік не їсть м'ясо разом зі мною. У нас однаковий раціон і не треба додатково готувати страви.

Часто люди з не розумінням ставляться до мене і починають розпитувати що я їм, як я живу, чи не страждає без м'яса мій організм.

Але попри все — веганом бути класно. Бо це, в першу чергу, мій свідомий вибір. Я серйозно підходжу до свого харчування і розумію, що в організмі має бути достатня кількість білків, жирів і вуглеводів. Я організувала процес харчування так, щоб мій організм не відчував дефіциту потрібних речовин.

А ще, мені гріє душу, що відмовою від м’яса я зберігаю життя тварин.

Насправді веганство розширило мій світогляд. Тепер я знаю, що на світі є багато інших страв. Вибір такий великий, і їжі так багато, що не варто зациклюватися на чомусь одному.

Раніше ми спілкувалися з вегетаріанкою Іриною. Вона розповіла, чому відмовилася від м'яса і чи змінило це її.

Катерина Ткаченко

Ще з рубрики: "Новини регіону"

Останні публікації

Обговорення

Написати коментар