Що приготувати під час посту - ТОП смачних рецептів
Із 15 березня по 1 травня християни дотримуються Великого посту. Це період очищення, протягом якого існує ряд заборон.
Особливо жорсткими вважають понеділок, середу і п'ятницю - саме в ці дні не можна їсти варену, смажену, тушковану їжу, а слід обирати свіжі овочі та фрукти без масла.
Проте у інші дні є деяке послаблення.
І саме у ці дні ви можете побалувати себе та свою родину смачними та корисними стравами.
Часникова картопля по-італійськи
Інгредієнти:
- 3 середні картоплини
- 1 пучок петрушки
- 2 середніх зубчики часнику
- Оливкова олія
- Сіль, мелений перець
Спосіб приготування:
Картоплю слід відварити в мундирі у підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку і розім’яти виделкою у тарілці.
Картоплю поділити на дві порції та підсмажити їх у вигляді млинців.
Спершу на пательні нагріти оливкову олію і обсмажити рубаний часник до золотистого. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії.
На пательню викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець.
Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії.
Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує. Зі сметанним або іншим соусом.
Вегетаріанський плов з гарбузом
Інгредієнти:
- 100 г олії,
- 2 цибулини,
- 2-3 морквини,
- 1 головка часнику
- 200 г солодкого гарбуза,
- 300 г довгозерного рису,
- 1 ст. л. солі,
- 1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів,
- барбарис, куркума, зіра за смаком
Спосіб приготування:
Рис кілька разів слід промити і замочити у прохолодній воді, поки готуються овочі. Цибулю нарізати півкільцями, моркву - тонкими брусочками, гарбуз - кубиками.
У казані або глибокій каструлі розжарити олію, обсмажте цибулю до прозорості. Поверх цибулі покладіть моркву, злегка посоліть, посипте зірою, барбарисом, куркумою і залиште тушитись під кришкою на слабкому вогні на 10 хвилин. На морквину викладіть гарбуз разом з цілими зубчиками часнику і сухофруктами.
Відразу ж накрийте гарбуз шаром рису, добре його посоліть і розрівняйте. Влийте гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекайтеся кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподіліть рис рівніше. Накрийте казан кришкою і залиште на слабкому вогні на 20-25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в рис.
Розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.
Картопля по-селянськи
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі,
- 2 зубки часнику,
- 3 ст. ложки духмяної нерафінованої соняшникової олії,
- сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець),
- чорний мелений перець за смаком,
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Картоплю варто ретельно промити зі щіткою під проточною водою. Вирізати ростки, але не зрізати шкірку. Велику картоплю порізати на кілька частин, а дрібну достатньо розрізати навпіл. Скласти в миску.
Часник дрібненько порізати або пропусти через часничницю. Змішати подрібнені сухі трави, часник, сіль, перець і олію. Залити отриманим маринадом картоплю, гарненько перемішати і дати настоятися 15-20 хвилин, періодично перемішуючи.
Викласти картоплю вниз шкіркою в один шар на деко, застелене пергаментом, і відправити у розігріту до 250°С духовку. Картопля по-селянськи буде готова приблизно за 25-30 хвилин. Час запікання залежить від розміру скибочок. Орієнтуватися варто на зовнішній вигляд страви − готова картопля по-селянськи має стати золотистого кольору.
Приємного апетиту!