Скільки коштуватиме приготування паски + рецепти
2 травня в Україні святкують Великдень. І невід'ємним атрибутом цього дня є Паска.
Паска — це обрядовий здобний великодній хліб, поширений в Україні.
Кореспондентка «Полтавської Хвилі» підібрала для вас кілька рецептів і дізналася, скільки коштуватимуть інгредієнти.
Вартість інгредієнтів
Найпоширеніші інгредієнти для випічки пасок: борошно, яйця, цукор, сіль, дріжджі, молоко, масло, кисломолочний сир та всіляки додатки, як-то родзинки чи горіхи.
Придбати борошно можна у супермаркетах за цінами: 30 грн за 2 кг, або 85 грн за 5 кг.
Вартість солі — 7.20 грн, а цукру — 24.80 за кг.
Яйця коштують від 30 грн за десяток, а дріжджі — 4.40 за сухі та 6 грн за живі.
Молоко вартує 23 грн за 900 г., і його ціна залежить від виробника та жирності. Масло — від 38 грн за 200 г., і його ціна також залежить від виробника та жирності.
Родзинки можна знайти від 40 грн за кг, а горіхи — від 150 грн за кг.
Журавлина та чорнослив — від 80 грн за кг.
Кисломолочний сир можна придбати у супермаркетах за ціною від 40 грн за упаковку. На ринку кілограм від 90 грн.
Рецепти пасок
У кожної господині або господаря є власний рецепт пасок. І щороку з'являються нові варіанти святкової випічки.
Перший класичний видозмінений рецепт пропонує кулінар Євген Клопотенко
Інгредієнти
- 750-800 г борошна
- 220 мл молока (теплого)
- 25 г дріжджів
- 1 яйце
- 1 яєчний жовток
- 225 г цукру (+ 1 ст. л. для опари)
- 10 г ванільного цукру
- 1 апельсин (сік і цедра)
- 100 г вершкового масла
- 2 ст. л. рослинної олії
- 25 мл коньяку (або рому/віскі)
- 100 г родзинок (або цукатів)
- 200 г цукрової пудри
- 2 ст. л. сметани
- декоративна посипка
- 1 дрібка солі
1. Приготувати опару. У тепле молоко (220 мл) покришити «живі» дріжджі (25 г). Добре перемішати до розчинення дріжджів.
2. Додати 1 ст. л. цукру і ще раз перемішати, щоб цукор теж розчинився. Накрити чистим рушником або харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 20 хв., щоб дріжджі почали працювати.
3. Потім додати в опару яйце і жовток.
4. Додати ванільний цукор (10 г), цукор (225 г) і дрібку солі. Туди ж покласти розм'якшене вершкове масло (100 г) та сметану (2 ст. л.). Добре перемішати все вінчиком.
5. Натерти цедру апельсина на дрібній тертці та додати до суміші з опарою.
6. Вичавити сік половини апельсина. Другу половину апельсина відкласти — сік знадобиться для апельсинової глазурі. Добре перемішати вінчиком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися. Додати борошно (750-800 г) і перемішати тісто лопаткою до однорідності.
7. За бажанням можна додати до великодньої випічки міцний алкоголь — коньяк, ром або віскі (25 мл). Це додасть їй особливого аромату.
8. Вимісити м'яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно протягом 10 хвилин, так воно буде більш однорідним. Тісто не повинно липнути до рук. Сформувати кулю і викласти в миску, змащену олією. Накрити рушником і залишити в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази. Обімнути тісто і знову сформувати кулю. Ще раз залишити для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну паску.
9. Потім знову обімняти тісто і вмісити у нього родзинки (100 г). Можна обрати будь-які цукати або мак з горіхами. Родзинки слід вмішувати в тісто так, щоб їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски.
10. Наповнити паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об'єму. Якщо використовувати металеві форми, попередньо застелити дно форми пергаментом. Змастити дно і стінки форми вершковим маслом.
11. Залишити форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв. Випікати паски в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 20-35 хв., в залежності від розміру форм.
12. Готові паски повністю остудити і прикрасити апельсиновою глазур'ю. Для цього в цукрову пудру (200 г) додати сік половини апельсина і добре перемішати. Отриману цукрову масу нанести на паски і прикрасити цукровою посипкою.
Ще одна цікава паска — сирна.
Готується така паска у формі гірки й виглядає як невелика піраміда. Для приготування знадобиться спеціальна форма — пасочниця.
Основа паски — протертий через дрібне сито сир. Для більш цікавого смаку в паску додають родзинки, цукати, сироп від варення, сухофрукти, ванілін, корицю.
Інгредієнти:
- сир — 450 г.
- сметана — 130 г.
- вершки — 100 г.
- цукрова пудра — 50 г.
- ванільний цукор — за смаком
- родзинки — 50 г.
- вершкове масло — 50 г.
- кондитерська посипка — за смаком.
Приготування
- Родзинки добре промити й залити окропом на 20 хв. Потім злити воду й обсушити паперовими серветками.
- Перетерти сир у блендері або через дрібне сито, щоб він став більш однорідним. Додати жирні вершки, м'яке вершкове масло та сметану. Подрібнити занурювальним блендером до отримання кремової консистенції.
- Додати цукрову пудру та ванільний цукор, перемішати блендером. Замість цукрової пудри можна використати мед або згущене молоко. Додати родзинки, перемішати.
- Взяти пасочницю, застелити її марлею в декілька шарів. Викласти сирну масу. Зверху вкрити марлею і встановити невеликий вантаж. Залишити на пару годин на кухні, а потім відправити у холодильник на 10−12 годин.
- Діставши з холодильника, акуратно зняти форму та марлю. Прикрасити сирну паску кондитерською посипкою.