Святкуємо Масляну: топ рецептів млинців до свята
Масниця або Масляниця, Масляна, Колодій, Сирна неділя, Бабське свято, Загальниця — це традиційне українське свято. Його відзначають цілий тиждень.
У 2021 році святкування випало на період із 8 по 14 березня.
В Україні Масниця називалася "бабським святом". Це був тиждень жіночих забавок та розваг, ворожінь та традицій. Хлопці пригощали дівчат горілкою, пивом і солодощами — купували (запивали) Колодку. Колодка, у свою чергу, була своєрідним символом життя, а кожен день масниці вважався черговим етапом існування Колодки. Так, наприклад, у понеділок вона "народжувалася", у вівторок - "хрестилася", у середу - "справляла похрестини", у четвер вже "помирала", у пятницю її "хоронили", а у суботу оплакували. Усі ці дії супроводжувалися гуляннями та веселощами.
Так як ці обряди проводилися до Великоднього посту, Колодку зберігали до Великодня, аби потім незаміжня дівчина могла "повернути її" своєму обранцю. Нерідко обряд завершувався весіллям.
Млинці, як атрибут свята
На столах на Масляну готували багато чого. Наприклад, вареники, масляні яєчні, бабки з локшини тощо. Проте головною стравою були і залишаються до сих пір - млинці з різноманітними начинками.
Ми пропонуємо вам кілька рецептів млинців - обирайте собі до смаку.
Рецепт млинців на молоці
- молоко 3–3,5 % жирності — 250 мл;
- борошно — 2–2,5 склянки;
- яйця — 3 шт.;
- цукор — 1 ст. л.;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- вода кип’ячена — 250 мл;
- рослинна олія — 50 мл.
- Яйця збити вінчиком до однорідності. Додати склянку молока і цукор. Посолити.
2. Додати борошно і склянку теплої води. Потім влити олію.
3. Все добре перемішати. Випікати на сковороді з тонкими стінками і дном.
4. Рослинну олію слід нанести тонким шаром, змазуючи пензликом.
5. Тісто вилити на сковороду від центру, а потім, змінюючи положення сковорідки, рівномірно розподілити по всій поверхні.
Начинку можете приготувати будь-яку. У нас - солоний сир зі сметаною.
Рецепт млинців на воді
Це найпростіший рецепт млинців.
Для приготування вам знадобляться:
- 2 яйця;
- 0,5 л кип’яченої води;
- 2 ст. л. цукру;
- дрібка солі;
- 1,5–2 склянки борошна;
- 1–2 ст. л. рослинної олії (за бажанням).
Приготування:
- Змішати борошно, цукор, сіль та яйця. Усе ретельно перемішати та поступово додати воду.
- За бажанням, можна додати рослинну олію. Консистенція тіста має бути такою ж, як у рідкої сметани.
- Смажити на добре розігрітій пательні. Якщо в тісто не додавали олію, то після кожного млинця треба змащувати сковорідку.
- Влити тісто в сковорідку та рівномірно розподілити його по дну. Коли одна сторона прожариться, акуратно перевернути млинець на інший бік.
Рецепт заварних млинців на кефірі
Інгредієнти:
- нежирний кефір — 2 склянки;
- 2 склянки борошна;
- 2 яйця;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- сіль, цукор — за смаком.
Приготування:
- Кефір, яйця, борошно, сіль, цукор перемішати, трохи збити вінчиком.
- У склянку окропу додати 1/2 ч. л. соди. Швидко розмішати і вилити в тісто. Перемішати і залишити на 5 хвилин.
- Додати 2–3 столові ложки рослинної олії. Перемішати і можна смажити.
- Обов’язково випікати на розпеченій сковороді, тоді дірочок буде значно більше.
Приємного апетиту!