На Полтавщині переселенка розвиває власну справу з виготовлення крафтових сирів

Тексти, 10 Грудня, 2024

Підприємиця з Донеччини Людмила Мірошниченко втратила свій бізнес на Донеччині. Після переїзду на Полтавщину вона відновила власну справу з виготовлення крафтових сирів завдяки участі в освітній програмі для жінок-підприємиць. Наразі вона працює над відкриттям кав’ярні із сирними закусками.

Людмила Мірошниченко

Магія перетворення молока на сир

Людмила Мірошніченко понад десять років вела свій бізнес у Слов’янську, продаючи дитячі товари. А потім прийшла війна, яка принесла за собою спершу вимушену зміну локації магазину, потім вимушений переїзд зі Слов’янська, а згодом, навіть після повернення у рідне місто, коли його звільнили від російських найманців, і зміну виду діяльності.

«Я усвідомила, що не працювати не можу, тож почала думати, чим би зайнятись, що у мене напевно добре вдасться. Я завжди добре готувала. І в якийсь момент мені на очі потрапила історія жінки з Горлівки, яка мала козину ферму і виготовляла козині сири. Це було дуже незвично на той час, крафтового виробництва тоді в нашій країні було мало, одиниці. Тож мене це вразило, наче магія якась. Отже, виявляється, з молока можна робити таку неймовірну красу? Я теж хочу!», пригадує свої емоції того часу Людмила Мірошніченко.

Вона завзято взялась за навчання. Спершу придбала і прослухала онлайн-курси від бердянки Альони Лубенської, потім не пошкодувала грошей на курси від італійського майстра сироваріння Сімоне Манфредіні. За словами підприємиці, це навчання себе окупило сповна. Адже жінка отримала знання з приготування цілого переліку сирів – від м’яких фети і качотти до пармезану та кастельманьо (зараз в її асортименті 33 види різноманітних сирів – м’яких, твердих, напівтвердих, з пліснявою).

«Я вставала о четвертій ранку і варила сир, – і це мене надихало. Я займалась усім сама, хоча родина, звісно, проти не була, але усе було на моїх плечах – в кого купити молоко, як зварити сир, запакувати, розіслати, створити сторінку в Інстаграмі, спілкуватись з покупцями. І справа одразу якось пішла, продажі злетіли, і хоча це було важко, але успіхи надихали», – розповідає Людмила.

Деякий час Людмила мешкала у свого свекра на Харківщині, який мав козину ферму. Завдяки його бізнесу в Людмили завжди було 120 літрів відбірного козиного молока що два дні.

Напередодні зимових свят на подарунки часто замовляють сир проволоне у формі мандаринів

«Я більше люблю працювати з козиним і овечим молоком, аніж з коров’ячим. У нього вишуканіший смак та аромат, воно краще зберігається, без шкоди для якості піддається заморожуванню, тому той період був золотим часом для мого бізнесу», – каже Людмила.

Зараз з сировиною для сироваріння – тобто з молоком – складніше. Бо Людмила мешкає в селі Соколова Балка на Полтавщині, за 80 кілометрів від Полтави і 90–100 кілометрів від Дніпра. Фермерських господарств, які б продавали молоко, поруч немає. До найближчих їхати довго і не найкращою дорогою. А все тому, що з
міркувань оптимізації витрат на доставку молока, більшість фермерів працюють відносно недалеко від великих міст – аби зручніше для збуту.

Тож знайти якісну сировину для Людмили наразі – виклик, який наразі спонукає її замислитись над тим, аби переїхати ближче до обласного центру і до постачальників молока відповідно.

Втратити все – і почати спочатку

Коли розпочалась повномасштабна війна, Людмила саме готувала продукцію на замовлення до 8 Березня. Кілограми сирів, які визрівали, аби стати святковим подарунком, залишились у Слов’янську. Більшість довелось згодом викинути, частину роздали людям, якусь частку Людмилі вдалось врятувати і вона досі зберігає кілька голівок витриманих сирів, датованих початком повномасштабної війни. Як постійне нагадування.

Усе обладнання теж вивезти не вдалось. Частина досі в Слов’янську, частина – на Харківщині, однак Людмила за минулий рік виграла декілька грантів і трохи поновила свої виробничі потужності.

Спершу підприємиця спробувала знайти прихисток у батьківському домі в Святогірську, потім – в родичів у селі Соколова Балка на Полтавщині. В перспективі планує переїхати і звідси – ближче до обласного центру, бо це значно спрощує логістику і для виробництва, і для збуту, та й уможливлює втілення її планів щодо майбутнього бізнесу.

Зелений сирний рулет – одна з «фішок» виробництва. Для отримання кольору підприємниця використовує лише натуральні фарбники

«У Слов’янську в мене було багато п1стійних клієнтів через Інстаграм, і дві еко-крамниці, і зі Слов’янської ГРЕС мала великі замовлення. Зараз ситуація складніша, але я маю плани. Мрію масштабувати свій бізнес, зменшити широту асортименту, натомість збільшивши обсяги. Але головна моя мрія – відкрити кав’ярню, де до гарячих напоїв подаватимуть нарізку крафтових сирів. До прикладу, мій фірмовий м’який швейцарський сир з журавлиною ідеально пасує до кави чи чаю. Певна, що він смакуватиме гостям мого закладу і вони неодмінно повертатимуться сюди, аби скуштувати його знову і знову», – каже
Людмила Мірошніченко.

Людмила готує вигадливі різнокольорові сирні рулети, подарунковий сир проволоне у формі мандаринок або яблук, чорний витриманий сир з чорнилом каракатиці. Це подобається покупцям, що купують в Інстаграмі або в невеликих
крамницях. Але для втілення її мрії про масштабування, власну кав’ярню, співпрацю з рестораціями або торгівельними мережами, Людмилі треба підтвердити, що її продукція відповідає стандарту безпеки харчування НАССР.

Заради успіху треба докласти зусиль

Усвідомити, як вона бачить розвиток власного бізнесу і необхідних кроків для цього, Людмилі допомогло навчання у майже тримісячній програмі «Зростай 2.0» для жінок-підприємниць, що відбувається в межах проєкту «Інклюзивна економіка».

Мірошніченко стала учасницею освітньої програми для жінок-підприємниць «Зростай 2.0», аби масштабувати та покращити свій бізнес з виробництва крафтових сирів

«Я зрозуміла, що мушу інвестувати час і зусилля в свою справу, якщо хочу грати в довгу. Нам пояснили під час навчання, що масштабування – це період, який треба пережити, бо ти вкладаєш гроші в найм додаткових працівників, оренду, обладнання, сертифікацію, власне навчання, і тоді прибутки неминуче падають. Якщо вдається вийти в нуль – це вже чудово. Але інакше я стоятиму на місці, а для мене це неприпустимо. Мушу пробувати, змінюватись, ночами робити домашки, шукати рішення», – розповідає про результати навчання Людмила.

Зараз вона вже зробила перші кроки до змін. Зокрема, найняла працівницю, яка їй допомагає вести соцмережі, і ще одну, що асистує при підготовці до виробництва та пакування продукції.

Під час навчання на «Зростай 2.0» Людмила отримала знання з фінансового менеджменту, психології, СММ-таргетингу. Протягом часу навчання працювати над ідеями для власного бізнесу їй допомагали два ментори. Надихала й атмосфера, в якій отримувала знання – дружня, конструктивна, в оточенні однодумців.

«Я дуже задоволена і вдячна, що отримала змогу навчатись ту і зустріти інших дівчат-підприємниць, з якими ми обмінювались ідеями і підтримували одна одну. Я налаштовуюсь на те, що в мене все вдасться. Коли живеш в наших реаліях, вірити в позитивне майбутнє нелегко. Часом зриваюсь, опускаються руки, плачу ночами. Хвилююсь, що можу не витягти ось цього усього. Але потім збираюсь з силами і продовжую йти свій шлях, бо не бачу для себе іншого виходу», – каже Людмила Мірошніченко.

Подякуй авторам!

Сподобалась стаття? Mожеш подякувати авторам гривнею.

Правду не розстріляти! Підтримай журналістику.

Останні публікації

Звільнили очільника Полтавської ОВА Філіпа Проніна 28 Грудня Звільнили очільника Полтавської ОВА Філіпа Проніна У центрі Полтави тимчасово обмежать рух для транспорту 28 Грудня У центрі Полтави тимчасово обмежать рух для транспорту Гравець полтавської «Ворскли» увійшов до рейтингу найкращих атакуючих захисників 28 Грудня Гравець полтавської «Ворскли» увійшов до рейтингу найкращих атакуючих захисників На Полтавщині придбали житло для дитбудинків сімейного типу 28 Грудня На Полтавщині придбали житло для дитбудинків сімейного типу Влада Полтави затвердила бюджет громади на 2025 рік 27 Грудня Влада Полтави затвердила бюджет громади на 2025 рік З бюджету Полтави виділять 10 мільйонів гривень виробникам дронів 27 Грудня З бюджету Полтави виділять 10 мільйонів гривень виробникам дронів У Полтаві збудують Вірменську церкву 27 Грудня У Полтаві збудують Вірменську церкву На утримання зелених зон у Полтавській громаді планують спрямувати близько 60 млн грн 27 Грудня На утримання зелених зон у Полтавській громаді планують спрямувати близько 60 млн грн Які зупинки ремонтуватимуть у Полтавській громаді наступного року 27 Грудня Які зупинки ремонтуватимуть у Полтавській громаді наступного року Якою буде погода в Полтаві на вихідних 27 Грудня Якою буде погода в Полтаві на вихідних Вночі військові збивали дрони над Полтавщиною 27 Грудня Вночі військові збивали дрони над Полтавщиною «Свято без свят»: у Полтаві проведуть акцію-нагадування про військовополонених 26 Грудня «Свято без свят»: у Полтаві проведуть акцію-нагадування про військовополонених У Полтавській громаді планують відремонтувати школу за понад 78 млн грн 26 Грудня У Полтавській громаді планують відремонтувати школу за понад 78 млн грн «На свята війна не зупиняється»: у Полтавському ТЦК та СП зняли мотиваційний ролик 25 Грудня «На свята війна не зупиняється»: у Полтавському ТЦК та СП зняли мотиваційний ролик Як працюють реєстри після кібератаки — коментар Східної Юстиції 25 Грудня Як працюють реєстри після кібератаки — коментар Східної Юстиції Які ялинки цьогоріч встановили у громадах Полтавщини (фото) 25 Грудня Які ялинки цьогоріч встановили у громадах Полтавщини (фото) Росіяни атакували Полтавщину: деталі 25 Грудня Росіяни атакували Полтавщину: деталі На Полтавщині розширять два природні заповідника 24 Грудня На Полтавщині розширять два природні заповідника Скільки коштуватиме харчування учнів Полтавщини наступного року 24 Грудня Скільки коштуватиме харчування учнів Полтавщини наступного року Мистецтво приготування піци: секрети ідеального тіста 24 Грудня Мистецтво приготування піци: секрети ідеального тіста
Показати ще