Без шуби та олів’є: що приготувати на новорічний стіл
Користь, 25 Грудня, 2024
Якщо ваш святковий стіл щороку однаковий: олів’є, оселедець під шубою та бутерброди зі шпротами й вам це набридло — ми маємо для вас список страв, які замінять стандартне меню. У добірці ви знайдете як класичні варіанти, так і цікаві поєднання інгредієнтів, які додадуть вашому столу сучасності й вишуканості.
Салати:
Інгредієнти:
-
Гарбуз;
-
Рукола;
-
Сир фета;
-
Кедрові горішки;
-
Оливкова олія;
-
Мед.
Приготування:
-
Гарбуз наріжте кубиками, запечіть з медом і оливковою олією (20 хв при 200°C).
-
Змішайте гарбуз із руколою, сиром фета та горішками.
-
Полийте заправкою з оливкової олії та лимонного соку.
Інгредієнти:
-
1 паковання руколи (75 г);
-
2 великі мандарини;
-
100 г сиру горгонзола;
-
50 г лісових горіхів;
-
100 г прошуто або хамону;
-
сік 1 мандарину;
-
50 мл соєвого соусу;
-
2 ст. л. оливкової олії;
Приготування:
-
У соусник вичавіть сік 1 мандарина, 50 мл соєвого соусу, 2 ст. л. оливкової олії та перемішайте. Поставте соусник по центру широкої тарілки;
-
Наріжте 2 мандарини кружальцями. 100 г сиру горгонзоли поламайте шматочками. Подрібніть ножем 50 г горіхів;
-
Навколо соусника викладіть руколу, скибки мандаринів, шматочки сиру, хамон та горіхи й подавайте.
Інгредієнти:
-
2 хурми;
-
2 філе курячих стегна;
-
100 г моцарели;
-
⅓ гранату;
-
70 г салатного міксу;
-
2 ст. л. олії;
-
1 ч. л. лимонного соку
Приготування:
-
Два курячих стегна посоліть та поперчіть, викладіть у застелену пергаментом форму та запечіть у розігрітій до 180 градусів духовці 20 хв.
-
Готові філе залиште охолоджуватися до кімнатної температури;
-
Очистити ⅓ гранату та розібрати його на окремі зернята. Хурму наріжте часточками або трикутниками;
-
Запечені філе наріжте соломкою;
-
У салатницю викладіть 70 г салатного міксу, зернята гранату, шматочки хурми та курки;
-
Заправте салат 2 ст. л. олії, 1 ч. л. лимонного соку, посоліть собі до смаку, перемішайте та одразу подавайте.
Інгредієнти:
-
200 г буряка (запеченого або відвареного);
-
100 г вишні (свіжої або замороженої);
-
100 г руколи;
-
150 г сиру фета;
-
1 ст. л. оливкової олії;
-
30 г волоських горіхів;
-
30 г цукру;
-
1 паличка кориці.
Приготування:
-
200 г буряка запечіть або відваріть до готовності. 100 г вишні розморозьте при кімнатній температурі;
-
Складіть вишні в невелику каструльку, додайте 30 г цукру, паличку кориці та трохи води, щоб вона лише покрила ягоди;
-
Проваріть на середньому вогні протягом 5 хвилин, після чого витягніть з сиропу;
-
Очищений буряк і 150 г фети крупно поріжте, додайте 30 г волоських горіхів та 100 г руколи;
-
Змішайте усі інгредієнти у салатнику, додайте сіль і перець до смаку. Заправте салат 1 ст. л оливкової олії.
Інгредієнти:
-
Кіноа;
-
Консервований тунець;
-
Авокадо;
-
Огірок;
-
Лимонний сік;
-
Оливкова олія.
Приготування:
-
Відваріть кіноа;
-
Змішайте з тунцем, авокадо та огірком, порізаними кубиками;
-
Заправте лимонним соком та оливковою олією.
Святкові закуски:
Інгредієнти:
-
5 яєць;
-
1 банка тунця (175 г);
-
2 ст. л. майонезу;
-
зелена цибуля для подачі.
Приготування:
-
Відваріть 5 яєць в підсоленій воді 9 хв. Охолодіть їх до кімнатної температури;
-
Почистити яйця та розрізати їх навпіл, обережно вийміть жовток;
-
В окремій мисці потовчіть яєчні жовтки виделкою;
-
Додайте до них м’ясо тунця (без рідини), 2 ст. л. майонезу або йогурту. Перебийте все блендером до однорідності.
Інгредієнти:
-
4 шматочки хліба;
-
150 г сиру фета;
-
3 мандарини;
-
2 гілочки м’яти;
-
чорний перець за смаком.
Приготування:
-
Нарізаємо хліб, мандарини очищаємо від шкірки й розбираємо на часточки, зі стебел м’яти обриваємо листочки;
-
На хліб викладаємо шматочки фети, часточки мандарин, листочки м’яти, поливаємо невеликою кількістю оливкової олії й посипаємо свіжомеленим перцем.
Інгредієнти:
-
Багет;
-
Сир брі або камамбер;
-
Інжир (свіжий або сушений);
-
Мед;
-
Волоські горіхи.
Приготування:
-
Підсушіть скибочки багета;
-
Викладіть на кожну скибочку шматочок сиру брі;
-
Додайте шматочки інжиру;
-
Збризніть медом і посипте подрібненими горіхами.
Інгредієнти:
-
Авокадо;
-
1 ст. л. оливкової олії;
-
1 ч. л. лимонного соку;
-
4 скибки багета;
-
120-150 г печінки тріски.
Приготування:
-
Візьміть половинку авокадо, перебийте його у блендері, додавши 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. лимонного соку та сіль до смаку;
-
Підсушіть на сухій пательні або у духовці 4 скибки пшеничного багета;
-
Намастіть намазку з авокадо на хліб. Зверху викладіть 120-150 г печінки тріски.
Інгредієнти:
-
1 груша;
-
2 ст.л. цукру;
-
2 гілочки чебрецю;
-
20 г вершкового масла;
-
150 г сиру;
-
5 шматочків багета.
Приготування:
-
На сухій пательні обсмажте 5 шматочків багета;
-
Потім у розігріту сковорідку насипте 2 ст.л. цукру;
-
Розріжте грушу навпіл, приберіть серединку та наріжте на слайси товщиною до 0,5 см;
-
Коли цукор розтане викладіть на сковорідку грушу, 20 г вершкового масла та 2 гілочки чебрецю;
-
150 г сиру наріжте спершу на слайси товщиною 0,5 см, а далі навпіл на трикутнички;
-
На брускети викладайте сир, шматочок груші, знову сир і знову грушу.
Основні страви:
Інгредієнти:
-
1 кг картоплі;
-
½ ч.л. солі;
-
4 яйця;
-
300 г домашньої ковбаси;
-
3 жовтки;
-
300 г сметани;
-
20 г вершкового масла;
-
100 г бекону.
Приготування:
-
Замочіть в холодній воді 1 кг картоплі на 15 хвилин, потім ретельно промийте. Перекладіть картоплю в каструлю, залийте холодною водою, додайте ½ ч.л. солі та варіть 20-25 хвилин під кришкою;
-
Злийте воду з картоплі, очистьте її та лишіть холонути. Наріжте кружечками товщиною приблизно 1 см;
-
Закип’ятіть воду, викладіть туди 4 яйця та варіть 8 хвилин після закипання. Перекладіть яйця в холодну воду, зачекайте доки вони трішки остигнуть, очистьте і наріжте такими самим кружальцями, як картоплю;
-
Якщо оболонка ковбаси не їстівна, очистьте її. Далі наріжте 300 г ковбаси колечками товщиною 1 см;
-
Глибоку форму для запікання змастіть 20 г вершкового масла, на дно викладіть картоплю;
-
Зверху викладіть яйця та ковбасу, рівномірно розподіливши по формі. Зверху вилийте сметанковий соус;
-
Зверху щільним шаром викладіть бекон і відправляйте запікатися впродовж 40 хвилин.
Інгредієнти:
-
500 г риби;
-
50 г вершкове масло;
-
200 г цукіні;
-
4 гілочки естрагону;
-
1/2 лимону;
-
Сіль та перець до смаку
Приготування:
-
Філе минтаю попередньо розморозьте. Розігрійте духовку до 180 градусів. Цукіні та лимон помийте і наріжте кружальцями. Розстеліть шматок пергаменту для запікання і викладіть на нього часточки лимона і цукіні.
-
Зверху викладіть рибу, шматок вершкового масла і гілочки естрагону;
-
Загорніть пергамент з обох боків, щоб вийшов закритий конверт, викладіть його на деко і запікайте в духовці протягом 15 хвилин;
Інгредієнти:
-
1,2 кг свинячого стегна (задня частина);
-
Сіль та перець до смаку;
-
80 г білих сухих грибів;
-
1 головка часнику;
-
2 ст.л. олії.
Приготування:
-
Свиняче стегно промийте та підсушіть паперовим рушником. Зробіть розріз і розгорніть шматок у вигляді книжки, ретельно змастіть сіллю та перцем до смаку;
-
Розігрійте духовку до 160 градусів. Приблизно 80 г білих грибів залийте окропом та залиште на 20 хвилин. Ретельно промийте під проточною водою від піску, наріжте невеликими шматочками та нафаршируйте розріз стегна;
-
Нашпигуйте стегно 1 головкою часнику та згорніть кулькою. Замотайте стегно кулінарною ниткою, щоб воно тримало форму та викладіть на деко. Змастіть 2 ст.л. олії з усіх боків;
-
Випікайте шинку в розігрітій духовці протягом 2-х годин. Готовій шинці дайте повністю охолонути та наріжте порційними смужками. Подавайте з зеленню та сезонними овочами.
Інгредієнти:
-
500 г свинини;
-
150 г чорносливу;
-
100 г волоських горіхів;
-
2-3 ст. л. олії;
Для соусу:
-
1 морква;
-
1 цибуля;
-
1 гілочка розмарину;
-
2 ст. л. томатної пасти;
-
150 мл води;
-
2 ст. л. олії.
Приготування:
-
Наріжте 500 г м’яса на 6 частин товщиною приблизно 1 см;
-
Викладіть м’ясо на дошку, накрийте харчовою плівкою та відбийте молотком для м’яса;
-
Подрібніть 150 г чорносливу та 100 г волоських горіхів;
-
Викладіть начинку на шматочки м’яса та загорніть у рулетики;
-
Зв’яжіть кожен рулетик ниткою, аби вони не розкрутилися під час приготування;
-
Для засмажки очистьте моркву та цибулю. Морквину натріть на тертці, а цибулину поріжте кубиками;
-
Обсмажте цибулю та моркву на розігрітій пательні з 2 ст. Л. олії до м’якості цибулі. Додайте трохи солі та перцю і 2 ст. л. томатної пасти. Перемішайте та влийте 150 мл води. Тушкуйте, доки вода не випарується;
-
Викладіть у форму для запікання крученики та засмажку. Для аромату додайте частинки гілочки розмарину. Запікайте 20 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Інгредієнти:
-
500 г філе окуня;
-
250 г філе лосося;
-
3 ст. л. панірувальних сухарів;
-
1 жовток;
-
1 цибуля;
-
1 морква;
-
1 буряк;
-
2 гілочки естрагону (тархуну).
Приготування:
-
Невеликим шматочками наріжте 500 г готового філе окуня та 250 г філе лосося, моркву і цибулину. Пропустіть всі складники через м’ясорубку;
-
Подрібніть листя 2 гілочок естрагону і додайте до фаршу. Пагони які залишилися не викидайте, ми їх використаємо далі;
-
Покладіть у фарш більшу частину панірувальних сухарів. Залишок поки відкладіть;
-
Додайте в посуд з фаршем жовток, сіль і перець до смаку;
-
Очистьте і наріжте тонкими слайсами невеликий буряк. Викладіть слайси на дно форми, в якій будете запікати фішболи;
-
Добре перемішайте рибний фарш і сформуйте великі кульки. У нас вийшло 9 фішболів. Викладіть їх у форму на слайси буряка;
-
Зверху посипте фішболи панірувальними сухарями, що залишилися. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин.
Смачного!
Ще з рубрики: "Користь"
Останні публікації
«Свято без свят»: у Полтаві проведуть акцію-нагадування про військовополонених
26 Грудня
У Полтавській громаді планують відремонтувати школу за понад 78 млн грн
26 Грудня
«На свята війна не зупиняється»: у Полтавському ТЦК та СП зняли мотиваційний ролик
25 Грудня
Як працюють реєстри після кібератаки — коментар Східної Юстиції
25 Грудня
Які ялинки цьогоріч встановили у громадах Полтавщини (фото)
25 Грудня
Росіяни атакували Полтавщину: деталі
25 Грудня
На Полтавщині розширять два природні заповідника
24 Грудня
Скільки коштуватиме харчування учнів Полтавщини наступного року
24 Грудня
Мистецтво приготування піци: секрети ідеального тіста
24 Грудня
Понад 13 мільйонів гривень спрямують на житло ветеранам з Полтавщини
24 Грудня
Спортсмени з Полтавщини здобули сім медалей на змаганнях з боксу
23 Грудня
У Полтаві замовили ремонт двох дитячих майданчиків
23 Грудня
Цього тижня у Полтаві засніжить
23 Грудня
23 грудня під час тривоги над Полтавщиною збивали дрони
23 Грудня
Заклади для святкування Нового року, підготовка до виборів та апарат для лікування раку — головне за тиждень
22 Грудня
Департамент освіти Полтави планує витратити понад 19 млн грн на перевезення школярів
22 Грудня
На Полтавщині працювала ППО
22 Грудня
Полтавець оформив фіктивний шлюб, щоб виїхати за кордон
22 Грудня
Два дитбудинки сімейного типу отримали житло у Полтаві
21 Грудня
У Полтавському онкодиспансері встановлять апарат для лікування раку
21 Грудня
Показати ще