Полтавка створює корисний шоколад без білого цукру

Партнерський матеріал

11 липня святкують Всесвітній день шоколаду.

Спеціально до цього дня кореспондент «Полтавської Хвилі» поспілкувався із майстринею Вікторією, яка власноруч створює корисний шоколад під торговою маркою «Афродизіак».

Пані Вікторія, чому вирішили займатися шоколадом?

Ідея виникла тоді, коли я перейшла на веганство та сироїдіння. Зараз я не притримуюсь цієї дієти, але тоді було так. І дуже хотілося солодкого. У магазині нічого підходящого не знайдеш, а їсти одні сухофрукти теж якось не дуже. Я вирішила спробувати готувати корисний шоколад.

У той час я була в декреті, дитині було всього 2 роки. Тоді ж замовила перший мішок какао-масла, придбала перші онлайн-курси і почала готувати сирий шоколад.

Технологія, яку я використовую, дозволяє зберегти всі корисні властивості продуктів. Шоколад без термообробки, витоплений на паровій бані, без білого цукру, і з якісних інгредієнтів.

З чого починали?

Перший шоколад робила на кухні, сидячи в декреті. Часто не вистачало часу, тож готувала пізно вночі. Продавала через сторінку «Вконтакті».

Протягом півроку клієнтів з’явилося стільки, що я перестала справлятися. Знайшла собі помічницю, яка то сиділа з дитиною, то допомагала мені на кухні – трюфелі катати, наприклад, то вела сторінку у соцмережі. Приблизно через рік чоловік допоміг відкрити майстерню. Також до нас приєдналася моя мама. І ми працювали повноцінно вдвох. Ще через рік дівчинка, яка була напочатку моєю помічницею, прийшла до нас працювати вже повністю. І ось зараз ми побудували новий цех, працюємо поки що вчотирьох.

poltavska-khvilia_xcwi/PkTIctm7g.jpeg

Зараз «Афродизіаку» вже чотири роки. Йдемо до того, аби відійти від кухні, як такої, і створюємо справжнє харчове виробництво з усіма відповідностями вимогам. Виробництво у нас зареєстроване у Держпродспоживслужбі. Частина документів вже готова, частина – у процесі реєстрації.

Розкажіть, будь ласка, детальніше про шоколад

Знаю, є такі виробники, які купують шоколадні дропси, переплавляють їх та виливають у форми. Але ми так не робимо – ми займаємося виробництвом шоколаду «з нуля». Оскільки у нас шоколад має бути «здоровим».

Плюси такого шоколаду:

  • він правильно засвоюється;
  • у ньому не використовують жодних шкідливих хімічних добавок (немає ні лецитину, ні трансжирів, ні пальмового масла тощо);
  • він безлактозний (корисно навіть тим, хто не може пити молока), у його виробництві використовують кокосове молоко;
  • є лінійка для діабетиків, навіть без коричневого цукру;
  • дуже ситний;
  • створений без термообробки.

Мінуси:

  • Швидко тане, оскільки температура плавлення какао-масла лише 32 градуси. Але це цей шоколад не липне до зубів та тане в роті.

Вважається, що шоколад шкідливий через велику кількість цукру. У нашому ж використовується лише коричневий цукор або кероб. Також використовуємо какао-масло та кокосове холодного віджиму. Ми пропагандуємо: краще з’їсти трошки якісного шоколаду, ніж багато шкідливо. Тим паче, цим ти швидко наїдаєшся, він калорійний. Це продукт для задоволення, який не нашкодить ні фігурі, ні здоров’ю.

Як довго створювати плитку шоколаду?

На те, щоб зробити шоколад у меланжері (апарат для перетирання шоколаду, всередині якого знаходяться кам’яні жорна), необхідно 12 годин. За цей час апарат перетирає шоколад у дуже дрібні частинки, робить його однорідним. Наступний етап – темперування шоколаду та його застигання. Це ще пару годин. Плюс ще пакування. У результаті маємо 14 годин всього. Але якщо ми робимо цукерки – то процес стає ще довшим. По-перше, це довга ручна праця. Окремо для цукерок необхідно зробити ще і начинку.

poltavska-khvilia_xcwi/33BN5pi7g.jpeg

Скільки різновидів продукції створюєте?

У нас близько 25 видів цукерок, 5 видів шоколаду (це темний, екстрачорний, молочний, з керобом та білий). Шоколад можна замовити із горішками, сухофруктами, ягодами, цукатами чи насінням. Цукерки – із горіховим праліне, трюфелі, із лікером Бейліз, із крем-медом та марципаном. Наш марципан всі, хто коштували, вважають ідеальним. У нього ми додаємо гіркий справжній мигдаль для смаку Амаретто, а не ароматизатори. Після нашого марципана лишається післясмак, а наш шоколад не липне до зубів. За цими ознаками також визначають якість продукції.

Щодо цін, то плитка шоколаду вартує 100-110 гривень у залежності від додатків. Щодо цукерок – то від 12 до 16 гривень за одну. Також виготовляємо шоколадні фігури.

Окрім цього, у нас можна замовити шоколадно-горіхову пасту, яку також готуємо на меланжері. На смак схожа на Нутеллу, але без шкідливих добавок. Дуже смачна.

poltavska-khvilia_xcwi/e0YDctm7R.jpeg

Є у нас ще веганська солона карамель. Вона не на маслі та вершках, а на кокосовому маслі холодного віджиму та кокосовому молоці. Для солодкого смаку додаємо коричневий цукор.

Як транспортуєте у спеку?

Абсолютно нормально. МИ його трохи охолоджуємо перед відправкою, а потім запаковуємо у фольгу. Вона тримає всередині температуру, яку потрібно. І навіть якщо спека, завдяки фользі температура зберігання не піднімається вище 28 градусів. Тому шоколад доїжджає без перешкод.

Наша ціль – здорове харчування, тому ми намагаємося використовувати лише якісні інгредієнти і створювати продукцію, їсти яку можуть всі.

Ще з рубрики: "Соціум"

Останні публікації

Обговорення

Написати коментар