Життя триває: полтавські підприємці відновлюють роботу

Місцевих підприємців закликають повертатися до роботи. Місяць протистояння російському вторгненню в Україну не міг не вплинути на економіку держави та й на роботу полтавців зокрема. Утім більшість закладів міста вже працюють: можна скуштувати смачної кави, відвідати ресторан чи сходити до барбершопу. Щодня до роботи у звичному режимі повертається все більше й більше закладів і компаній. Як працюють полтавські підприємці — дізналася «Полтавська хвиля».

24 березня. Рівно місяць від початку повномасштабної агресії росії проти України. І якщо у перші дні невизначеність і страх змусили багато закладів Полтави закритись, нині більшість з них знову працюють. Кав'ярні та ресторани почали відчиняти свої двері на третій тиждень війни. Наразі місцеві заклади приймають не лише полтавців, а й переселенців з усієї України та допомагають військовим.

Кав'ярня Zen відкрилася ще 14 березня. Сьогодні тут відвідувачів небагато, але бариста Денис каже, що йому радісно знову почати працювати:

«Радий бачити своїх постійних гостей, які за тобою сумували й нарешті можна варити каву. Нарешті працюєш, можеш займатися улюбленою справою і радувати інших».
poltavska-khvilia_xcwi/kcSIsqP7R.jpeg
Кав'ярня Zen

Поки Денис тимчасово не працював у кав'ярні, він перераховував кошти на армію, допомагав робити «коктейлі Молотова», облаштовував блокпости. Але одразу повернувся на роботу, як тільки з'явилася можливість.

«Як каже Арестович, підіймати нашу економіку, намагаємося роботи внесок більше у державу, щоби був оборот грошей і наша економіка могла триматися»
poltavska-khvilia_xcwi/8EGdyqP7R.jpeg
Бариста Денис

У такі важкі часи баристі доводиться працювати навіть під звуки сирен.

«Все це страшно і дуже не приємно, але ми нічого не можемо зробити. Наразі Полтава це найспокійніше місто. Є тривоги, але ми намагаємося працювати й думати, що все буде добре», — говорить Денис.
poltavska-khvilia_xcwi/i0bFs3P7g.jpeg
Кав'ярня Zen

Кав'ярня «Кофішка» запрацювала трохи раніше, ще 13 березня. Сьогодні на зміні працює бариста Ігор разом із колегою. Біля МАФу стоїть черга людей, але бариста знаходить для нас час розповісти про свою роботу під час війни.

«Два тижні, як розпочалася війна, ми не працювали. У перші дні, я думаю, багато хто повернувся додому. Зараз у місті з'явилося багато людей з Харкова», — каже бариста Ігор.
poltavska-khvilia_xcwi/gFTby3E7g.jpeg
Бариста Ігор

Наразі «Кофішка» готує безплатну каву для бійців тероборони та волонтерів.

poltavska-khvilia_xcwi/22wtyqEnR.jpeg
«Кофішка»
poltavska-khvilia_xcwi/5R20sqE7R.jpeg

Кав'ярня «Кавун» не припиняла роботу з початку війни. Працівник кав'ярні Богдан розповідає, що в перший день війни, 24 березня відвідувачів було багато. Та навіть сьогодні в закладі замало місця для всіх, тому дехто купує каву та смакує напоєм на літньому майданчику.

«Кожна людина 24 березня зранку прокинулася від літаків, дзвінка близьких. Усі зранку похвилювалися, списалися, вийшли на роботу. І кожен на свій страх і ризик, але досить мало людей, які відмовилися виходити. Ніхто нікого не змушував», — говорить Богдан.
poltavska-khvilia_xcwi/97Uss3EnR.jpeg
Бариста Богдан
poltavska-khvilia_xcwi/i6eYsqEng.jpeg
Кав'ярня «Кавун»
poltavska-khvilia_xcwi/QIJBs3EnR.jpeg
Літній майданчик кав'ярні

Паралельно із роботою працівники кав'ярні встигають займатися волонтерством: готують їжу для волонтерів, ЗСУ. Окрім цього збирають необхідні речі, які згодом передають у різні міста.

«Потрібно підтримувати нашу економіку. Поки в нас в Полтаві все нормально, працювати звичайно потрібно. Багато людей, які бажають щось придбати. Ці гроші підтримують нашу економіку. Також багато робочих місць для людей, які сидять вдома, адже їхні заклади зачинилися», — каже бариста «Кавуна».

Нещодавно, 19 березня, відчинився ресторан грузинської кухні «Той самий Барашек». Ще до відкриття заклад продавав гарячу випічку на вулиці та готував їжу для тероборони й поліції.

poltavska-khvilia_xcwi/llHXyqPnR.jpeg
«Той самий Барашек»

Керуюча рестораном Наталія розповідає, що раніше працювала у Харкові, але нині ресторан у її рідному місті не працює. Відтепер вона, разом із колегами з Харкова, працює у Полтаві:

«Дуже важко знаходитись далеко від дому. Ми тут не всі з Полтави. Такий самий ресторан є у Харкові. Я з Харкова і працівники, хто мав змогу, евакуювалися жити сюди. Важко було сидіти вдома, у метро, у підвалах і чекати. Ми втомилися боятися».
poltavska-khvilia_xcwi/SFXCs3P7R.jpeg
Керуюча рестораном Наталія

У приміщенні ресторані працівники навіть облаштували невелике сховище. Тут є кількадесят 5-літрових пляшок води й навіть каністра бензину.

poltavska-khvilia_xcwi/ZeagUqEng.jpeg

Відтепер, щодня з 12:00 працює і ресторан «Баркас». Заклад запрацював 18 березня і вдень відвідувачів не багато. Обидва зали майже порожні. Адміністраторка ресторану Анастасія каже, що нині ресторан працює не у повному обсязі, але їжу можна замовити із доставкою:

«Усі сумували за роботою. Ми сподіваємося, що тривога це як попередження і нічого поганого з цього не буде. Як тільки почалася війна, готували для тероборони й для дітей переселенців. Також в обідній час у нас 25% знижка на все меню».
poltavska-khvilia_xcwi/t0QoU3Eng.jpeg
Адміністраторка ресторану Анастасія
poltavska-khvilia_xcwi/-Y_NU3PnR.jpeg
Ресторан «Баркас»

Окрім цього запрацював ресторан «Козацька броварня», перукарні, продуктові магазини. Проте працівники закладів відмовилися від коментарів. Дехто ж не поспішає працювати, зокрема «Шалена Шкварка».


Нагадуємо, що в інформаційному потоці, важливо не розпорошуватись на сотні джерел, аби зберігати спокій. Ми замість вас моніторимо всі офіційні джерела та оперативно збираємо в одному місці всю найсвіжішу та перевірену інформацію:

Не забудьте також підписатись на наш телеграм-канал, у якому ми даємо тільки важливу інформацію про перебіг війни.

Єгор Рудь

Ще з рубрики: "Соціум"

Останні публікації

Обговорення: 1 коментар

Написати коментар
  • @
    @rjsjfo
    24 бер.
    Зато официанты из баркаса сидят дома без работы и денег
    Відповісти