Нюхати шашлик – це як нюхати цеглину: я вегетаріанка вже восьмий рік

Ірина медіаекспертка. Вона уже 8 років не їсть м’яса. Як це жити без м’яса і що ж тоді їсти ми у неї і поцікавилися.

Улюблене місто: Ужгород Улюблена книга: Роздуми про двадцяте століття Тімоті Снайдер Тоні Джадт. Улюблений фільм: Кучерява Сью

Вегетаріанці люди, які не вживають м’ясо, птицю, рибу, морепродукти, іноді яйця і молоко.

Як усе почалося

Все почалося з великоднього посту. Я суворо дотримувалася його, а на Великдень розговілася. Мені тоді так погано стало від жирної домашньої ковбаси. Може я її тоді переїла?.. Хоча підходила до вживання їжі без фанатизму. Після цього я вирішила перечекати певний час і не їсти м’яса. Перечекала. Спробувала знову. І знову мені стало погано. Це стало поштовхом, аби змінити свій підхід до харчування. Якщо м’ясо – то тільки якісне, – вирішила я. І почала возити від батьків домашніх курей та кролів. А так як до батьків я навідувалася нечасто, то і смакувала м’ясом рідко. Отак поступово і відвикла.

Що змінилося

Спочатку я схудла. Хоча зараз повернулася до своєї звичної ваги. Ще в мене зникла важкість у шлунку.

Мені не хочеться м’яса. Я перестала сприймати його за їжу. Щоправда, багато знайомих досі кепкують з мене. Інколи дають мені нюхати шашлик, думають, що я зірвуся. Але для мене нюхати шашлик – це як нюхати цеглину, яка не пахне їжею. Мені не хочеться їсти цеглу.

Що мама сказала

Мама теж перестала їсти м’ясо. Вона приглядалася до мене. Питала про мотивацію. Дізнавалася як це впливає на самопочуття і здоров’я, а потім вирішила, що вегетаріанство це здорово.

А от дідусю моє вегетаріанство важко сприймати до цього часу. Коли я приїжджаю в гості і збираюся додому, то рву на городі багато зелені. А ще я дуже люблю гарбузи. І дідусь каже: «Коли мої діти вчилися – вони брали з дому гуску, а ти тягнеш гарбуз».

Про харчування

Одразу було дуже важко складати меню. Мій мозок завжди думав, що до каші повинне бути м’ясо. А зараз навпаки. Моя їжа одного дня виглядає так:

Ранок Сир, мед і кава, або вівсянка з фруктами і медом і кава, або яєчня з овочами.

Обід Цільнозерновий хліб, фета, маслини, помідори і оливкова олія. В оливкову олію я вмочаю хліб і їм його. Так я компенсую кількість жирів, які недоотримую.

Вечеря Кіноа, цибуля з лимонним соком, базилік, рукола, помідори.

Улюблена страва: гуакамоле.

Незвична страва: вірменський суп Спас. Готується на різних видах молокопродуктів з крупою і кінзою.

Подякуй авторці!

Сподобалась стаття? Mожеш подякувати авторці гривнею.

Катерина Ткаченко

Ще з рубрики: "Новини регіону"