COVID-19 може призвести до діабету

«Я чув багато історій про те, що діти переходили з однієї школи в іншу, отримували стрес і через це у них розвивався діабет. Коли тобі вкололи інсулін, навіть без діабету, то зворотного шляху немає. Тобто був такий варіант, що я міг навіть і не бути хворим, але лікарі вирішили інакше. Не проводили толкових перевірок, але поставили мені такий діагноз і прописали інсулін. Відтак я і діабет тепер разом назавжди. У мене ця хвороба не з народження — з’явилася десь з 6 до 7 років. Причини її появи немає. Але я в 6 чи 7 років впав з дерев’яної драбини, вдарився спиною. І хоча ніяких травм не було, після падіння з'явився діабет. У лікарів було тоді два варіанти його появи: або через стрес, або я пошкодив підшлункову», — розповідає 20-річний Артур. Він уже 14 років живе з невиліковним діагнозом. За цей час відчув багато недоліків свого стану.

poltavska-khvilia_xcwi/T-HN3Bcng.jpeg
Артур, хворіє на діабет

Хлопець — інсулінозалежний. Через це він має щодня колоти собі препарати, незалежно від того, де він знаходиться. У школі, вдома, на роботі — байдуже. Також треба постійно відстежувати, що їси, де їси, коли їси.

«Через діагноз у мене з’явилося багато обмежень. Особливо це стосується харчування. Із мого раціону повністю виключили солодке. Фрукти допускалися, але в обмеженій кількості. Так, я все почав рахувати у «хлібних одиницях» (глікемічний індекс — авт.). 12 грамів цукру — це одна хлібна одиниця, і вона підвищує цукор. Треба було слідкувати, аби уникати таких продуктів. Можна було їсти м’ясо, але от каші, наприклад, у обмеженій кількості. Оскільки у мене був режим харчування «три рази на день», в дитинстві я не міг далеко гуляти. Також я мав робити перекуси. Найчастіше — фрукти. Це все необхідно, аби стабілізувати рівень цукру в крові, — каже хлопець, — Тоді я «сидів» на наближеному до людського інсуліні. Зараз усі колють синтетичний інсулін, а тоді були інші препарати. На наближеному «сидіти» дуже важко — він викликає великі коливання рівня цукру. Саме тому треба харчуватися по п’ять разів на день. Щодо інсуліну: є «короткий» і довгий» інсулін. «Короткий» діє майже зразу, «ультракороткий» — через 30 секунд після введення, а «довгий» інсулін діє 12-16 годин. «Короткий» інсулін колють для того, аби поїсти. А «довгий» — для того, аби уникнути протягом часу дії коливань рівня цукру. У кожного інсуліну є піки дії. Тобто раніше мені треба було робити перекуси між прийомами їжі для того, аби створити ще один пік для інсуліну і його рівень в крові не падав».

За словами Артура, складність у тому, що людина з діабетом має все контролювати: якщо з’їси щось вуглеводне — у тебе дуже підвищиться цукор, якщо перевантажишся — він навпаки може дуже впасти.

Як вказав Артур, високий цукор вважається від 10 до 30 ммоль/л. У звичайної людини цукор коливається в межах 4.5-6 ммоль/л. А от діабетикам краще прагнути до 7 ммоль/л. Взагалі, менш як 4 ммоль/л — це низький рівень цукру, від 4 до 5 ммоль/л — це наближений до низького, між 5 і 8 ммоль/л — це ідеальний рівень цукру для хворих на діабет.

«Діабет — це спосіб життя. Ти маєш постійно думати про те, що ти їси, коли ти їси, будувати плани на день, розраховувати усе. І все для того, аби ти не помер до 20-и. У діабету є ще така «забаганка» — це проблеми з ногами. За цим теж постійно треба слідкувати. Окрім цього, треба час від часу перевіряти судини, зір. У мене, наприклад, проблеми з нирками. І я маю постійно відслідковувати їхню діяльність. Якщо ж цим не займатися, то це потім призведе до дуже великих проблем. Також інсулінозалежні мають великі проблеми з місцями уколів. Я щодня роблю близько 5 уколів інсуліну, і через це шкіра у цих місцях грубішає. З часом доводиться змінювати міліметраж голок. Також хворих на діабет щороку або кожні два роки змушують проходити перевірку організму. Це начебто підтвердження того, що у тебе діабет. Хоча він і так невиліковний, тож я не знаю, навіщо ми це робимо. Коли ти підліток чи студент тобі з діабетом призначають II групу інвалідності. З часом тобі її можуть змінити. Проблема в тому, якщо в тебе в організмі немає проблем, окрім діабету, тобі можуть не давати безкоштовний інсулін. Оскільки ти начебто здоровий. Логіки тут ніякої немає. Тож багато хто намагається утриматися на цій планці — миряться з проблемами зі здоров'ям, аби отримувати необхідний інсулін безоплатно»,— каже Артур.

За словами хлопця, взагалі проблеми знайти інсулін немає. Він продається майже в кожній аптеці, плюс, є пункти видачі у лікарнях. Ти можеш отримати інсулін лише у тій лікарні чи поліклініці, де маєш декларацію з лікарем.

«Інсулін видають безкоштовно до 18 років. Далі треба постійно слідкувати за рівнем свого цукру. Тобі протягом трьох місяців вимірюють рівень цукру, а потім вимірюють середній показник. Якщо у тебе цукор в нормі — не вище 7,2 — то тобі видають безкоштовно. Якщо ж вище, то тобі треба доплачувати 10%, 20% або, у рідкісних випадках 40% вартості. Буває і таке, що необхідного інсуліну немає, навіть якщо ти мав би отримати його безкоштовно. Тоді доводиться купувати за великі кошти самому. Коштує він по різному. За 5 ампул найдешевшого, наближеного до людського, «короткого» інсуліну треба викласти 1500 гривень. «Довгий» інсулін вартує трохи дешевше. Хороший синтетичний інсулін за 5 ампул може коштувати дорожче 6 тисяч гривень».

За словами Артура, окрім інсуліну треба мати тест-стрічки для глюкометра, сам глюкометр (пристрій для вимірювання рівня глюкози у крові), дехто ставить інсулінові помпи — але це вже дуже дорого. Є також різноманітні датчики, які слідкують за твоїм рівнем глюкози у крові і самі видають необхідну дозу інсуліну, але це коштує дуже великих грошей.

«Люди, які дізнаються про мій діагноз, ставляться з обережністю. Питають, що робити у ситуаціях, якщо мені стане погано, які препарати можуть допомогти. Але є і такі, що бояться заразитися через спільні побутові предмети тощо. Мої друзі реагують нормально, турбуються, аби зі мною все було добре. Але ніхто мене не уникав».

Діабет: що це і «з чим його їдять»

Днями у Полтаві, у Центрі масової вакцинації ТРЦ «Київ», відбувся пресбрифінг у межах Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом. Під час заходу з 10 до 12 години всі охочі могли безкоштовно пройти обстеження на рівень цукру в крові та виміряти артеріальний тиск.

poltavska-khvilia_xcwi/cgp23f5ng.jpeg

До того, лікарі, що вимірювали рівень цукру, розташувалися поруч із тими, хто вакцинував. І, якщо до останніх вишикувалася довжелезна черга, то на перевірку рівня цукру не пішов майже ніхто.

Цукровий діабет — група ендокринних захворювань, що розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності, внаслідок чого виникає гіперглікемія — стійке підвищення рівня глюкози у крові.

poltavska-khvilia_xcwi/zXu23Bc7R.jpeg
poltavska-khvilia_xcwi/4eX2qfcnR.jpeg
poltavska-khvilia_xcwi/p6uh3Bc7R.jpeg
poltavska-khvilia_xcwi/qz7o3f5ng.jpeg

Міський позаштатний ендокринолог Департаменту охорони здоров’я Полтавської міської ради Ельвіра Кайдашева, каже, що така ситуація — звична. Оскільки у більшості полтавців проблеми з підшлунковою виявляють лише тоді, коли діабет «розігрується» на повну.

«Є всього два типи діабету. Діабет II типу займає 80% усіх виявлених випадків. Їм призначають таблетки і лише з часом, якщо вже хвороба прогресує, їм можуть прописати інсулін. Діабет I типу потребує додаткового інсуліну. Таким пацієнтам назначають інсулінотерапію. Діабет — це хронічна хвороба, може викликати багато ускладнень, від яких кожні 5 секунд у світі помирає один хворий», — розповідає лікарка.

До діабету треба ставитися дуже серйозно і не опиратися на свої відчуття. Оскільки люди часто звикають до високого рівня цукру у крові і їм здається, що вони себе непогано почувають. При цьому, якщо не слідкувати за собою, ускладнення прогресують, і це може призвести до сліпоти, ампутації кінцівок, інсультів, інфарктів.

poltavska-khvilia_xcwi/at-TqB57R.jpeg
Ельвіра Кайдашева, ендокринолог

Як зауважує лікарка, існує думка, що стрес може призвести до діабету. Проте це не так. Він може лише пришвидшити його розвиток, якщо існує схильність до хвороби або вже йдуть повільні зміни у підшлунковій залозі.

Як зауважила лікарка, симптоми, характерні для цукрового діабету:

  • втрата маси тіла;
  • часте сечовипускання;
  • рясне пиття;
  • може змінюватися зір;
  • виникнення серцевого болю.
«Дуже часто зараз підвищується рівень цукру після хвороби на коронавірус. Особливо ми рекомендуємо здати необхідні аналізи пацієнтам, які лікувалися вдома».

Норма рівня цукру у венозній крові натщесерце 4.0-6.2 ммоль/л, капілярної 3.3 - 5.5 ммоль/л. Окрім цього, якщо показники не дуже гарні, лікарі пропонують пройти скринінг. Його можна проводити і тоді, коли пацієнт поїв.

Трішки статистики

За словами гастроентерологині, у Полтаві ситуація з діабетом не надто хороша

«Ми намагаємося контролювати ці цифри. Наразі у Полтаві близько 13,5 тисяч мешканців мають цукровий діабет. З них 2 тисячі отримують інсулінотерапію. Дітей Полтавської громади, хворих на діабет, — 110. Приріст пацієнтів з цукровим діабетом — близько 1200-1600 в рік. Але, на жаль, діабет — це дуже значна хвороба. У світі зараз близько 465 млн пацієнтів з діабетом. І, думають, що до 2045 року у світі будуть 650 млн. Прогрес колосальний. І серед цих людей, попередити діабет можна у половині випадків».

Як попередити діабет

Насправді попередити діабет можливо. Для цього необхідно:

  • досягти нормальної ваги тіла та підтримувати її;
  • займатися раціональною фізичною активністю: 2,5 години тренувань на тиждень або 30 хвилин щодня, 10 000 кроків щодня;
  • правильно харчуватися: відмова від цукру, заміна оброблених зернових продуктів (борошно, білий рис) на цільнозернові, половина раціону – овочі та фрукти, багато клітковини;
  • має бути повноцінний сніданок, обід і вечеря;
  • відмовитися від шкідливих залежностей (куріння, алкоголь).

Раніше ми писали чи можна у салонах краси підхопити гепатит, грибок і ВІЛ.

Ярослава Фоніна

Ще з рубрики: "Соціум"

Останні публікації

Обговорення

Написати коментар